Matko, czytam i rozpaczam.
WIĘKSZOŚĆ ludzi nie miała styczności z tym systemem i się na jego temat wypowiada. Żal...
Sam Vistę mam, dostałem wersję home premium i sobie ją chwalę, szczególnie po SP1.
Jeśli ktoś twierdzi, że ten system jest do bani, to niech poda konkretne argumenty.
U mnie czas odpalenia systemu to 1min, czas zamknięcia 34sek, a pracuję na nienajwyższych lotów laptopie.
Nie miałem problemów z ani jedną grą i programem, które BYŁY PRZEZNACZONE NA TEN SYSTEM.
Jedyne, co mi nie odpaliło z rzeczy nie przeznaczonych na Vistę to gra Dragonshard... jak się okazało z powodu zintegrowanej karty graficznej, a nie systemu.
Pomijam fakt, że mam odpalone wszelkie wodotryski i komp działa aż miło.
Początki owszem, były średnie, ale po odpowiedniej konfiguracji i optymalizacji jest super.
Postaram się tak chronologicznie:
Ktoś poruszył kwestię zabezpieczeń:
Vista jest jednym z najlepiej zabezpieczonych systemów na rynku. W przeciwieństwie do XP i wcześniejszych, ma wbudowane kilka bardzo dobrych zabezpieczeń, poczynając od kontroli użytkownika, kończąc na kontroli spamu. Dodatkowo, jeśli ma się oryginalny system, to można sobie co chwilę ściągnąć poprawki, łatki i dodatki z tego zakresu. Pomijam fakt, że vista domyślnie integruje się z większością programów antywirusowych, zatem nie trzeba się bawić w ręczną konfigurację i ustalanie uprawnień programów. W prosty sposób unikamy konfliktów, a jeżeli jakieś wystąpią, można je bardzo łatwo rozwiązać. Dodatkowo, jest to jedyny chyba system, który jest w stanie skutecznie zaszyfrować partycję dyskową i nie zmniejsza to znacząco jego wydajności. Wiem, że da się to zrobić programami zewnętrznymi, jednak czas odpalania aplikacji wtedy jest... dłuższy

Wiadomo, że zaraz po wyjściu systemu było ciężko, teraz jest super.
Cytat
A nawet polecam ją do nowszych komputerów.
Raczej nie ciężko się domyślić. Jednak posiadacze słabszych komputerów powinni na obecną chwilę unikać Vistę szerokim łukiem. Chyba że będzie używana w innych celach, niż ciągłe granie...
Vistę można spokojnie tak przerobić, żeby chodziła na komputerach klasy pentium 2 z 256ramu i 10gb dyskiem.
Wygląda wtedy jak win98, tylko że działa dużo sprawniej i nie ma problemów z obsługą najnowszych urządzeń.
Cytat
Ja tam mam Viste i resetowanie komputera średnio co 2h przestało mnie już bawić
Boję się pytać do czego ty wykorzystujesz ten system. U mnie jest w stanie PRACOWAĆ (nie stać i się kurzyć) przez 30godzin bez przerwy, później lekko zamula, ale zwiesić mi się jeszcze go nie udało. Przez pracę mam tu na myśli przerób danych z 80% użyciem procesora minimum.
Cytat
Konkurs polegał na tym, że były 3 systemy: Vista, nowy Mac i któryś Linux. Zawody trwały 3 dni. Pierwszego dnia włamywano się do innego komputera na czysty system. Vista padł. Drugiego dnia włamywano się na komputer chyba z samym netem - padł Mac. Trzeciego dnia na komputer z aplikacjami typu komunikatory, skype - padł Linux. Co potwierdza, że Windowsy nadal są najbardziej dziurawym systemem tongue.gif A że czas przejęcia Visty był niezły... smile.gif
No i mam także opinie znajomych.
To wynika zupełnie z czegoś innego.
Vista, jako windows, jest oparty na zasadach, które widzieliśmy już poprzednio, zatem można go złamać w dość "standardowy" sposób.
Mac i Linux są "dobrze zabezpieczone", bo nikt się nie bawi w naukę włamywania się do tych systemów. Nie ma to sensu, ze względu na marginalne użytkowanie przez osoby/firmy, które posiadają jakieś sensowne dane. Obecnie się to nieco zmienia, ale i tak udział w rynku tych systemów pozostaje minimalny.
Dodatkowo, trzeba to zaznaczyć, nad linuksem pracują setki tysięcy, o ile nie miliony programistów. Dzięki temu można wydać łatkę/poprawkę w ciągu kilkudziesięciu godzin, jeśli jest taka potrzeba. Warto także zaznaczyć, że linuks, z racji tego że jest systemem modularnym, posiada mało potencjalnych wejść. Niemniej, jest to system dla przynajmniej średnio zaawansowanych użytkowników, którzy nie mają chęci tylko na kompie grać, bo się nie bardzo to środowisko do tego nadaje.
Podsumowując... przestańcie gadać o rzeczach, o których nie macie pojęcia.
Jeśli ktoś ma chęć sarkać na Vistę (czy dowolny inny system), to proszę o konkrety.
Powiedzieć, że coś jest kiepskie, jest łatwo, gorzej to udowodnić