Wydawnictwo RW2010 wyda w nadchodzącym roku „poprawioną” wersję Yggdrasil Struny Czasu i drugą część cyklu pt „Exodus”
Część niedomówień z pierwszej części trylogii znajdzie tu swoje wyjaśnienie, ale pojawią się nowe wątki, które mam nadzieję „rozpalą” wyobraźnię czytelników i pozostawią ich z niedosytem:-)
Tym razem przejdziemy z paleolitu do dalekiej przyszłości i wielkich przestrzeni i klasycznej space opery z ginącymi gwiazdami, kosmicznymi bitwami itd.
To już jest, a teraz pracuję nad III częścią pod roboczym tytułem Yggdrasil: Wikingowie,która nie będzie zawierała w sobie żadnych elementów sf. Sięgnąłem do wspomnień Eryka Eryksona z młodości i opisuję wyprawę skandynawskich najemników na półwysep Iberyjski, gdzie toczy się bitwa pomiędzy chrześcijańskim Królestwem Leonu a Kalifatem.
Mamy teraz świat różnobarwny i nieszablonowy, więc i literatura tego okresu powinna łączyć wiele wątków i gatunków literackich (oczywiście nie jest to warunkiem napisania dobrej książki), oby tylko autor nie pogubił się w zeznaniach :-)