Hubal

Zapraszamy do zapoznania się z recenzją książki "Hubal"!

Wstyd się przyznać, ale w szkole nigdy nie błyszczałam na lekcjach historii. Nie dlatego, że nie interesował mnie ten przedmiot, ale z powodu buntu, który się we mnie rodził, gdy musiałam zapamiętywać niezliczone daty, nazwiska, miejsca walk. Mnie bardziej ciekawili ludzie, ich losy, charaktery, motywacje, także wytwory ich kultury, obyczaje – w podręcznikach jednak najwięcej miejsca poświęcano suchym faktom. Również nauczyciele, skupieni na realizacji podstawy programowej, nie umieli zaszczepić nam swojej pasji. Dziś wstydzę się swojej ignorancji i dlatego chętnie sięgam po powieści historyczne, mając oczywiście świadomość tego, że rzeczywiste dzieje przeplatają się w nich z tworami wyobraźni autora. W końcu jeśli jakaś książka szczególnie mnie zaintryguje, nic nie stoi na przeszkodzie, by już po lekturze zweryfikować i być może poszerzyć uzyskaną wiedzę. Z takim też podejściem sięgnęłam po "Hubala" – najnowsze dzieło Jacka Komudy.... Czytaj dalej!

Komentuj, dyskutuj, dziel się z innymi swoim zdaniem!

Odpowiedz
Takie krótkie pytanie, a jak podobała ci się końcówka książki? Chodzi mi o konia i "odsiecz Rosjan".
Odpowiedz
Kolejna bardzo dobra powieść Komudy. Trochę to mitologizowanie wątku z koniem może zakłuć, miejscami zwyczajnie odstaje od reszty powieści, ale ostatecznie i tak warto przeczytać.
Odpowiedz
Wątek Bohatyra mnie zaskoczył i początkowo wydał mi się trochę niepasujący - pierwsze strony zapowiadały historię mocno opartą na faktach, a tu znienacka wątek z wejściem w posiadanie konia - niemal rodem z fantasy. Jednak w miarę czytania doszłam do wniosku, że Komuda chciał nawiązać do tradycji romantycznej (z okresu powstania listopadowego - ułani pokonujący znacznie liczniejsze siły wroga, walczący do końca, nade wszystko miłujący ojczyznę i wolność), jednocześnie unikając mitologizowania samego Hubala, i stąd ten koń, symbolizujący chyba ducha narodu.
Dlatego, gdy zaczęłam patrzeć na tę powieść z nieco szerszej perspektywy, wręcz spodziewałam się podobnego zakończenia historii.
Odpowiedz
← Artykuły

Hubal - Odpowiedź

Męczą Cię captche? , a problem zniknie. Zajmie to mniej niż rozwiązanie captchy!
Wczytywanie...