Przyznam, że chyba pierwsze dwie godziny spędziłam ustawiając i przestawiając różne elementy, próbując się domyślić, co dla Bethesdy oznacza "swoboda budowania". Ale o tym może gdzie indziej. Zasadniczo, aby wybudować coś przypominającego schronienie, trzeba domyślić się, w jakiej kolejności dokładać poszczególne elementy, żeby między sobą "zaskoczyły". Dla mnie jednak kluczowym słowem tutaj jest właśnie SCHRONIENIE. Jeżeli to ma być budynek, w którym ma się chronić przed radioaktywnymi burzami, deszczem, wiatrem, chłodem i innymi, to czemu deski w ścianach nie są spójne? Czemu okno, nawet z kraty, nie ma podstawowej okiennicy, którą można na noc zamknąć, żeby nie wiało i nie padało do środka? Czemu nawet dach nie może nie być dziurawy?
I czemu, jeżeli wstawiam sobie nową szafę do tegoż pokracznego domku, musi mieć krzywe szuflady? Nie zrozumcie mnie źle, ja rozumiem, że to jest postapo i raczej nie postawię sobie zielonych roślinek ani nie zawieszę firanek i nie mam z tym problemu. Chodzi mi o taki podstawowy survival, że jeżeli budujesz coś, co ma być twoim stałym chronieniem, nie chcesz, aby wiało ci przez ściany, a Twoje meble były zepsute. Przecież jeżeli potrafisz postawić prostą ścianę i dach, który nie spada na głowę, możesz chyba chociaż zrobić prostą szufladę w szafce?
Idąc dalej - skoro już mam tyle materiałów, żeby budować dom od zera, to czemu nie mogę odbudować tych stojących już na osiedlu? Przecież skoro tyle przetrwały to raczej będą miały stabilniejszą konstrukcję niż to co sklecę z kilku desek. Ponad to w nich wystarczy tylko połatać dziury, nie budować je od nowa. I jeżeli już mogę w nich stawiać mebelki, to czemu nie mogę potrafić wymieść liści i innego złomu z nich? Przecież mogę rozebrać nawet kuchenkę i lodówkę na części, ale najwyraźniej już ponad moje siły jest wymiecenie kilku kartek.
Dorzucam zdjęcia w charakterze dowodów zbrodni na rozsądku Mam wrażenie, że przy projektowaniu tej części gry, trochę za bardzo wziął górę styl, a zabrakło w tym trochę rozsądku. Chociaż może w późniejszym etapie gry dochodzą jakieś usprawnienia, pozwalające na trochę rozsądniejsze budowanie? Jeżeli nie to na pewno niedługo będą mody od tego.