Poduszka jest tylko częścią pościeli. (A czyta dyplomata - z odpowiednim namaszczeniem, nastrojonym tembrem i "miarą w każdym zdaniu" )
Homo - wiadomo - nim
To jest takie coś, co na początku wydaje się strasznie trudne, a potem wciąga
Opis składa się z dwóch części: ogólnego naprowadzenia i gry słów. Parę przykładów (jeden mój, pozostałe z zaprzyjaźnionego forum):
Dwójek końcówka ma napęd parowy (10) - parostatek (dwójek - par, końcówka - ostatek)
Lampa rozbita na plaży (5) - palma (słowa typu "rozbita", "zmieszana", "pomylona" sugerują anagramowanie)
Gnat i część ciała da nam generała (10)- Kościuszko (kość i uszko)
Opis składa się z dwóch części: ogólnego naprowadzenia i gry słów. Parę przykładów (jeden mój, pozostałe z zaprzyjaźnionego forum):
Dwójek końcówka ma napęd parowy (10) - parostatek (dwójek - par, końcówka - ostatek)
Lampa rozbita na plaży (5) - palma (słowa typu "rozbita", "zmieszana", "pomylona" sugerują anagramowanie)
Gnat i część ciała da nam generała (10)- Kościuszko (kość i uszko)
Bingo! czyli - partytura.
Pierwsze zagadki są zawsze trudne, bo o ile już się z nią nie zetknęliśmy, to sposób myślenia jest nowy. Jeszcze się pomęczę chwilę, nie ukrywam jednak, że dla złagodzenia frustracji byłbym wdzięczny za podpowiedź.
To kolejna hetmańska => "zwrotka oprawcy - potrzeba dawcy?" (10)
A do homonimu =>
Dwie szufladki w Twojej głowie.
Strój hoplity Ci podpowie
(skojarzenie nie szalone)
jak połączyć rozdzielone.
Pierwsze zagadki są zawsze trudne, bo o ile już się z nią nie zetknęliśmy, to sposób myślenia jest nowy. Jeszcze się pomęczę chwilę, nie ukrywam jednak, że dla złagodzenia frustracji byłbym wdzięczny za podpowiedź.
To kolejna hetmańska => "zwrotka oprawcy - potrzeba dawcy?" (10)
A do homonimu =>
Dwie szufladki w Twojej głowie.
Strój hoplity Ci podpowie
(skojarzenie nie szalone)
jak połączyć rozdzielone.
O matko, a ja poszłam w tego hoplitę i już mi nie przyszło do głowy drążyć dalej. To raczej mi inteligencji brakło
No mówiłam, że proste, na początek chciałam się upewnić, że umiem w ogóle takie coś ułożyć Drugie jest równie proste.
Hetmańska na zgodę:
maskowanie łóżka oznaką przebiegłości? (12)
No mówiłam, że proste, na początek chciałam się upewnić, że umiem w ogóle takie coś ułożyć Drugie jest równie proste.
Hetmańska na zgodę:
maskowanie łóżka oznaką przebiegłości? (12)