Grając zdziwiłem się, że można mieć tylko jednego towarzysza. Czyli nie dość że nie można im dać ekwipunku to jeszcze tylko 1 ziomek. Więc pomyślałem żeby zagrać od nowa i wziąć maga. I tu mam pytanie. Czy Mag + barbarzyńca + chochlik złodziej to dobry team?? Pytam nie tylko ze względu różnych umiejętności, ale czy przedmioty magiczne są wszelako dostępne dla każdej profesji. Bo nie chcę potem się mećżyć magiem z sztylecikiem +1 jak dla łowcy jest np super miecz +4
Największą ekipę będziesz miał czarownikiem lub innym czarującym: najemnik - chowaniec (polecam panterę, najlepsza do walki, najlepsze statystyki) - przywołany (np. żywiołak). Ekwipunek będziesz mógł najemnikom wyposażyć dopiero w dodatku. Przedmioty magiczne, w stylu "Kostur z Czarnydrzewu" czy "Feniks" (korbacz dający 1k8 obr. od ognia, jeśli dobrze pamiętam) są dostępne dla wszystkich o tyle, o ile potrafią ich używać. Wojownik może powalczyć magicznym dwuręcznym mieczem, ponieważ ma atut pozwalający na używanie długich bojowych broni. Mag nie udźwignie takiego miecza i nie będzie nim walczył, choć powalczy rzeczonym kosturem czy korbaczem (to są bronie proste, każdy umie ich używać). To, że przedmiot jest magiczny nie ma tutaj żadnego znaczenia. Co innego z "magicznymi urządzeniami" - zwojami zaklęć, różdżkami, berłami - te są dostępne tylko dla magów i bardów posiadających umiejętność "używanie magicznych urządzeń". Jako mag nie przejmuj się tym jaką masz broń, bo i tak nie będziesz w stanie walczyć niczym cięższym niż korbacz, kusza, kostur czy magiczna laska (o ile nie weźmiesz sobie właściwego atutu, ale to by była strata tej okazji). Bardziej inwestuj w szaty, przedmioty wzmacniające rzuty obronne, niewrażliwości. Jeśli chcesz czuć się pewnie w walce wręcz, zainwestuj w zaklęcia dające ochronę przed obrażeniami ("Kamienna Skóra", "Oblicze Ducha", "Tarcza Śmierci") lub w takie, które zmieniają Cię w mordercę pierwszego sortu - "Przemiana Tensera", moim zdaniem najlepsze zaklęcie w grze.
Ja mam diamentową edycję i tam mam do wyboru gra normalna czy tam z jakimiś dodatkami. Ale wybieram pierwsza opcję rozdział 1 i lecę z koksem Czyli bezdodatku nie można nic im dać. Z dodatkiem tak. Rozumiem. ale 1 raz lepiej grać bez dodatków co nie?
Nie nie, to nie tak. Podstawowa kampania jest taka sama jak w normalnej edycji, ewentualnie wzbogacona o kilka bajerów z diamentowej. Dodatki - Shadows of Undrentide i Hordes of the Underdark - to osobne kampanie, które możesz wykonywać oddzielnie. Do drugiego dodatku Hordy Podmroku będziesz mógł użyć swojej postaci z podstawowej kampanii, ale to dopiero wtedy, gdy uratujesz świat i okolice Ewentualnie możesz przejść nową postacią pierwszy dodatek i postacią z niego zagrać w Hordy, ale nie polecam.
Każda broń zadająca obrażenia od jakiejś energii ma efekt wizualny, jak płomień, błyskawice na klindze itp. A oburęczność to atut, który może mieć każdy, choć niektóre klasy i rasy dostają ją za darmo. Dwie bronie preferowane dla postaci bitewnych, zwykle o większej zręczności niż sile.
Ale to już się robi off top, niech to ktoś przeniesie do innego tematu