Cytat
Cytat
Piszesz, że od 1.5 roku... to ciekawe, przyznam... Zwłaszcza, ze jeszcze 1.5 roku temu ciężko było u nas mówić o jakiejś udzielającej się ekipie. Po prostu jej wtedy nie było, a cały serwis praktycznie prowadził sam Nazin. Od tego czasu przybyło (a raczej pojawili się) nam redaktorów, newsmanów i korektorów. Część z nich pojawiła się, część znikła.
Nie chodziło mi o ekipę zajmującą się stroną, ale o aktywnych forumowiczów. Od tego 1,5 roku prym akywności wiodą poza sporadycznymi wyjątkami dokładnie te same osoby, nie ma nowych forumowiczów, którzy byliby tak aktywni, jak oni.
Tak było, jest i będzie. "Stara gwardia" zawsze będzie bardziej aktywna od nowych userów.
Cytat
Cytat
W ciągu półtora roku nasze zamknięte forum 'wyprodukowało' ponad 2000 postów tyczących się przyszłości forum, portalu, artykułów. (dodam tylko, że w 99% jest to merytoryczna dyskusja, a nie jakieś pogawędki czy spam). W ciągu rzekomo tego półtora roku udało nam się stworzyć prężny serwis z ekipą redaktorską i korekcyjną.
No to respekt. Osiągnęliście wynik zbliżony do takiego działu na Insimilionie smile.gif
Zauważ, że Ekhtelion napisał, że 99% to merytoryczna dyskusja. Gadać o pogodzie też bym mógł, albo o czym tam sobie chcesz, tyle, że to nie ma większego sensu...
Cytat
Cytat
Więc jak widać 'nasze podejście do nowych użytkowników' ma jakiś sens.
Nie, nie ma sensu, w ogóle nie widzę związku pomiędzy waszym podejściem do nowych a redakcją, chociaż z pewnością osiągalibyście lepsze wyniki będąc bardziej otwarci na nich.
Nie wiem, jak jest w przypadku Game Exe, ale większość szanujących się serwisów idzie na jakość, a nie ilość.
Cytat
Należy zwrócić uwagę, że ten tzw. troll też jest człowiekiem, tylko najczęściej młodym, niedojrzałym, niewiedzącym jak się zachować w internecie.
Takich delikwentów odsyła się do piaskownicy i zaprasza, kiedy dorosną. Po to są netykieta i regulamin, żeby ich przestrzegać.
Cytat
Takich osób nie można od razu dyskwalifikować banując, czy co gorsza upakarzając.
Wiesz, ja bym się mocno zirytował, widząc w poście w co drugim słowie błąd ortograficzny, w dodatku kiedy zdania w tym poście są źle "złożone"(szczególnie mając słownik pod nosem). W dodatku, kiedy posty są na poziomie pięciolatka, i kiedy na zwracane uwagi delikwent reaguje opryskliwie i/lub wulgarnie. Na tym forum się z tym nie spotkałem, ale takim osobom mówi się "Dziękujemy, do widzenia".
Cytat
Pewne jest, że coś robicie nie tak. Nie jest przypadkiem to, że macie problemy z trollami. Być może dlatego, że poprzez swoje uprzedzenia względem nich, wasze upomnienia nie odnoszą skutku.
Forum reprezentuje pewien poziom, i może dlatego są "problemy" z trollami.
Cytat
Ale na pewno ranga Trolla nie jest tu żadnym wyjściem, to nie jest żadne miłosierdzie. Skoro ktoś całkowicie ignoruje regulamin, to jest to ban, z początku krótki, potem z braku poprawy coraz dłuższy. Na żadnym profesjonalnie prowadzonym forum nie widziałem jakichś rang Trolli etc.
Nie jest miłosierdzie? Jak to nie?! Przecież ma szansę poprawy. Jak taki troll zobaczy, że ma bana, to pomyśli sobie "wypier***** h*** i k****" i nie wróci. W moim odczuciu ranga "troll" jest upokorzeniem(kto by chciał taką rangę?!). Zmusza do poprawy, a jak jej nie ma - wypad.
Cytat
Poza tym, co jeszcze zauważyłem to to, że nie usuwacie wszystkich offtopowych i spamerskich postów, a to ważne. Bo nowa osoba najpierw zaznajamiając się z forum i czytając je, wyrabia sobie na jego temat pewną opinię i jeśli widzi jakieś spamerskie posty, to myśli, że mu też wolno takie pisać.
Staram się nie offtopować i nie spamować, ale jeśli chcę coś przekazać(a jest to offtopem), to w jakiś sposób zaznaczam, żeby posta usunięto(najczęściej dopisek "/do usunięcia"). I dlaczego ludzie z tego forum mają pouczać nowych, jak się zachowywać? Od tego jest regulamin. Zresztą, nawet bez regulaminu powinno się wiedzieć, że spamowanie i offtopowanie nie jest mile widziane.
Jeżeli ktoś uważa, że post jest offtopowy albo spamerski, albo niezgodny z regulaminem, może zgłosić do moda, by go usunął. Nie ma problemu.
Dziękuję za uwagę.