Penny Dreadful – Informacje o drugim sezonie!

Na to czekałem najbardziej, bo pierwszy sezon "Penny Dreadful" był wyśmienity i nadal uważam go za najlepszy serial tego roku. Nie będę się dłużej rozpisywał na jego temat, bo moja opinia w znacznej mierze pokrywa się z oceną Lionela – dlatego odsyłam Was do jego recenzji.

penny dreadful

Nie przypominam sobie, aby rok temu Comic-Con był równie interesujący, niemniej przejdźmy do rzeczy. W San Diego serial reprezentowali: John Logan, Eva Green, Josh Hartnett, Reeve Carney i Harry Treadaway. Pierwszy z grupy przedstawicieli produkcji Showtime, będący na stanowisku scenarzysty, zdradził, że "Penny Dreadful" jest jego pasją, nad którą pracował od 10 lat i starał się doprowadzić do realizacji. Inspiracją do stworzenia tytułu była XIX-wieczna literatura. Ponadto wyjawił, że serial w rzeczywistości opowiada o siedzącym w każdym z nas potworze.

Z informacji o drugim sezonie: będzie więcej odcinków dotyczących przeszłości pojedynczego bohatera. Wcześniej zrobiono to z Vanessą, a i sądzę, że można zaliczyć także historię Dr Victora Frankensteina i jego "dzieła", które również zostały przedstawione w formie pełnego epizodu. W sumie taka decyzja była do przewidzenia. Kto wie, może zobaczymy wyprawę Sir Malcolma Murraya oraz jego pierwsze spotkanie z Sembene? Na pewno zaś powinniśmy się spodziewać więcej z życia Ethana Chandlera – mamy zapoznać się z jego przeszłością i wraz z nim odkrywać jego nowe umiejętności. Co interesujące – relacje między Ethanem a Vanessą mają zostać pogłębione.

penny dreadful

Zapewniono również, że fabuła drugiego sezonu będzie bardziej skomplikowana. Pierwsza była wstępem mającym zarysować główne postaci. Teraz będzie można je rozwijać, mieszać w ich losach i to w sposób nienarzucony przez oryginalne teksty. Owszem, literatura XIX-wieczna jest inspiracją dla twórców, ale nie zamierzają oni twardo się jej trzymać. Historia nie będzie już tak mocno hermetyczna, pojawi się sporo różnych wątków-niebezpieczeństw dla bohaterów oraz więcej elementów fantastycznych.

Zdradzono też kilka ciekawostek-spoilerów. Główną złą będzie Madame Kali – w tej roli Helen McCrory. Potwór Frankensteina wybierze dla siebie nowe imię znanego poety, a drugi sezon pokaże też portret Doriana Greya. Nie wiem, jak Wy, ale ja czekam z niecierpliwością na powrót "Penny Dreadful" w przyszłym roku. Zapowiada się wybornie!

Odpowiedz
Jak ktoś czytał, to wie jak wygląda portret Greya, ale ciiii... Kali? Czyżby jakiś hinduistyczny wątek? Też liczę na afrykańską wyprawę Murrey'a, za dużo tam tajemnicy. No i mam nadzieję, że futrzasty wątek Ethana będzie znośny, jakoś nie przemawia do mnie ta postać.
Odpowiedz
← Nowości

Penny Dreadful – Informacje o drugim sezonie! - Odpowiedź

Męczą Cię captche? , a problem zniknie. Zajmie to mniej niż rozwiązanie captchy!
Wczytywanie...