Usiłuję określić wagę elfa mężczyzny. Na początku podręcznika gracza pisze, że elf przeciętnie waży od 42 do 62 kg. Bazowy wzrost elfa mężczyzny (kobiety z resztą też) to 132 cm. Mod wzrostu to 5k6. Średni mod to w takim razie ok 17-18. 132+18=150. OK. W granicach średniej (135-165 cm). Teraz waga. Waga elfa to bazowa waga+połowa modu wzrostu*k3, czyli przeciętnie 45+18:2*2=45+18=63 kg.
Podsumowanie:
Przeciętny wzrost elfa mężczyzny: 150 cm.
Przeciętna waga elfa mężczyzny: 63 kg.
Pytanie: dlaczego przeciętna, wyrzucana na kostkach, waga elfa mężczyzny jest większa niż przeciętna, ustalona z góry, waga elfa mężczyzny? Chyba to, co średnio wyrzuca się na kostkach, powinno być (przynajmniej w miarę) dokładnie takie, jak to, co ustalili jako średnie twórcy gry!
To znaczy jestem pewien, że gdzieś się pomyliłem i chcę, żebyście ten błąd znaleźli.
Podsumowanie:
Przeciętny wzrost elfa mężczyzny: 150 cm.
Przeciętna waga elfa mężczyzny: 63 kg.
Pytanie: dlaczego przeciętna, wyrzucana na kostkach, waga elfa mężczyzny jest większa niż przeciętna, ustalona z góry, waga elfa mężczyzny? Chyba to, co średnio wyrzuca się na kostkach, powinno być (przynajmniej w miarę) dokładnie takie, jak to, co ustalili jako średnie twórcy gry!
To znaczy jestem pewien, że gdzieś się pomyliłem i chcę, żebyście ten błąd znaleźli.