Kumpel gra sobie w BG2 łowcą. Nie wiedział jednak, że w Dziewięciu Piekłach przy zdobywaniu łez Baal'a jeden 'zły' wybór kończy się zamianą charakteru naszego herosa. Stał się więc Upadłym Łowcą i stracił kilka profitów związanych z klasą łowcy (płaszcz Montolia na przykład). Mam więc pytanie: czy da się w jakiś sposób zmienić z powrotem charakter bohatera ?
[BGII] Łowca & Upadły Łowca
Hmm w tej sytuacji zdaje mi się, że nie. Natomiast jeśli zostanie Upadłym Łowcą w trakcie gry (tzn nie w Piekle), to chyba poprawiając swoją reputację może powrócić do dawnej klasy.
Jestem prawie pewien, że upadły łowca nie może już dostąpić odkupienia. Tak przynajmniej było w jedynce. Jeden, czasami przypadkowy, błąd powodował nieodwracalną zmianę charakteru i profesji. I chyba tak samo było z paladynami. Nawet jeśli odtąd było się samym Księciem Jasności, pomagało się staruszkom i podlewało kwiatki sąsiadom - straconej profesji nie można było odzyskać.
Dziękuję za odpowiedzi. #Hawkwood owszem utraconej profesji nie dało się odzyskać w jedynce i chyba w dwójce bez dodatku...Tron Baal'a umożliwiał już 'podniesienie' się z upadłości przez wzrost reputacji naszej drużyny :-) Szkoda, że z Piekłem tak się sprawy mają, bo przecież 'złe' decyzje dają fajne bonusy ]:->
No cóż, sam nigdy nie grałem upadłym Łowcą, więc jeśli pokręciłem coś to przepraszam.
Aby stać się znowu łowcą, paladynem itp. Wystarczy w świątyni dać "trochę" na tacę, lub inaczej zwiększyć reputację.
Moje pytanie jest takie.Czy zmiana charakteru bardzo wpływa na klase bohatera ?
Zauważyłem takie coś,że...tam gdzie urzęduje Firkraag w pewnym pokoju mamy pare "członków" małej grupki,którzy są likanotropami,ich charakter po poznaniu nie ulega wątpliwości,że są źli.Czy jeżeli JA będę grał np. zmiennokształtnym,to czy jak będe podły, zły itd. to czy po zmianie charakteru bede mógł się zmieniać w wilkołaka ?
Zauważyłem takie coś,że...tam gdzie urzęduje Firkraag w pewnym pokoju mamy pare "członków" małej grupki,którzy są likanotropami,ich charakter po poznaniu nie ulega wątpliwości,że są źli.Czy jeżeli JA będę grał np. zmiennokształtnym,to czy jak będe podły, zły itd. to czy po zmianie charakteru bede mógł się zmieniać w wilkołaka ?
Generalnie nie grałem nigdy złą postacią, ale likantropii raczej nie posiądziesz . Opcja złej i dobrej postaci w BG polega raczej na dwojakim podejściu do zadań, bo praktycznie w każdym jest możliwość wykazania swojej złej natury. Ponadto grając złym, na pewno skompletujesz inną drużynę, niż grając dobrą postacią, co wynika z częstych koligacji towarzyszy o odmiennych charakterach . Z dodatkowych rzeczy wiem tyle, że BG I przy snach zdobywa się zamiast leczenia, zadawanie ran (ktoś już o tym pisał).