Leśny
Ilość postów: 9
Klasa: Łowca
Już się nie mogę doczekać, aby zobaczyć pierwsze obrazy z gry, w którą nigdy nie zagram. Ta śmieszna firma traktuje swoich fanów jak pacanów. Weźmy chociaż przykład oceny jaką wystawili grze Wiedźmin 2.
Poza tym silnik to głównie mechanika wyświetlania grafiki. Co w tym ma być osobliwego, że posłuży do gry RPG?
Tancerz ostrzy
Ilość postów: 5259
Klasa: Zabójca
NIEEEEEEEEEEEEEE!
Nie na Frostbite 2! Frostbite 2 to najbardziej niezoptymalizowany silnik, jaki obecnie egzystuje w większych tytułach komputerowych! Jest niedopracowany, ma problem z cieniowaniem, z animacjami, nie mówiąc już o tym, że działa jakby chciał a nie mógł.
Przykład: przed wymianą grafiki (GF 9600GT) Skyrim działał mi na 1080p i ultra ustawieniach. BF3 chodziło ma max 1270 x 960 i ustawieniach low i to przy dodatkowej rekonfiguracji sterownika tylko pod tą grę - a i tak jak miałem 30 klatek mogłem uznawać się za farciarza. Na większych mapach o płynnej rozgrywce mogłem pomarzyć.
Teraz, wstawiwszy do kompa GF GTX 560Ti (top 30 obecnych pieprzonych benchmarków), BF3 chodzi na high (maks w BF3 to ultra), na natywnej 1080p tnie, więc gram na 1600 x 900 i wyciągam max 40 klatek. Resztę kompa mam równie potężną - i7 i 8GB ramu, więc nie sądzę, żeby to była wina konfiguracji.
Wnioski? Unreal Engine > Frostbite 2 (bo Frostbite 1 i 1.5 było mega), DA3 na Frostbite 2 przyprawia mnie o krzywość mego fizis.
Gość_*
Super, fajnie, elegancko, ale martwię się że rozdział 3 i 5 (o ile coś takiego będzie) będę musiał kupić w DLC. O ile dobrze pamiętam to wile ludzi narzekało że grafika w DA:P i DA2 jest słaba grafik, a w przypadku DA2 powtarzalność lokacji. Dlatego nie dziwie się iż Electronic Arts "dało" na potrzeby trójki silnik który ma ładnie wyglądać, a reszta niech ...
Gość_Lamp*
Mnie najbardziej martwi czy DA3 pojdzie pod xp, skoro battlefield na tym samym silniku moj system operacyjny ominol. Nie mam jakos zamiaru wydawac kosmicznej kasy na kolejny system operacyjny M$.
Licz
Ilość postów: 2868
Klasa: Nekromanta
Z tym XP to trzeba się pogodzić, zresztą premiera ma być pod koniec 2013 to dużo czasu. W Battlefielda 3 nie grałem, ale widziałem kilka filmików i wygląda to bardzo dobrze, sądzę że wybór przemyślany ze strony Bioware. Plotki głoszą, że gra będzie posiadała otwarty świat jak w Skyrimie, może być ciekawie, choć podchodzę to tego bardzo ostrożnie bo Bioware mocno zawiódł moje oczekiwania w z poprzednim DA.
Licz
Jedynie kwestia wybranego silnika graficznego, bo o nazwie mówiono już z miesiąc czy nawet dwa temu, jak na chwilę obecną wiadomo tyle, że gra będzie za ponad rok, sądzę że nie pod koniec 2013 jak zapowiadają, a w 2014, tym razem wiedzą że nie mogą dać takiej plamy jak ostatnio i wydać niedopracowany produkt (jakby nie spojrzeć DAII miał swój niewykorzystany potencjał).
Arcydruid
Ilość postów: 1114
Klasa: Druid
No tak, silnik graficzny. Jakoś tak automatycznie przeoczyłem, bo jestem w tych kwestiach kompletnym laikiem.
Jeśli zaś chodzi o niedopracowanie szczegółów... cóż, wydaje mi się, że graczom znacznie częściej przeszkadza to, że pewien tytuł w znaczącym stopniu różni się od poprzedniego, niż to, że jest niedopracowany. Osobiście mam nadzieję, że część trzecia pokaże świat Dragon Age'a z jeszcze innej strony, niż dotychczas. Chociaż mam parę obaw, głównie odnośnie tytułowej "Inkwizycji". Oby to nie był cios w zróżnicowanie wyborów, które były właściwie sednem rozgrywki.
Licz
Prawdopodobnie pojawi się tu jakiś konflikt, w której będą dwie strony Inkwizycja i... plagi bym nie oczekiwał, szybciej powstania magów, możliwe że będzie trzeba wybrać którąś ze stron, bądź dążyć do ich pogodzenia.