Pierwsze półrocze roku 2012 pod hasłem "gry" przebiegło dobrze, ale "nie ma róży bez kolca". Dostaliśmy edycję rozszerzoną "Wiedźmina 2" – na dodatek zwykłą mogliśmy zaktualizować do rozszerzonej za darmo. Swoją drogą, chyba oferowała ona ciekawsze rzeczy niż zapowiadana edycja rozszerzona "Baldur's Gate". Nareszcie ukazał się "Diablo 3" – niestety premiera nie obyła się bez zgrzytów, a i fani nie wszyscy byli zadowoleni. Zobaczyliśmy zakończenie historii Sheparda, które gracze (słusznie zresztą) surowo i krytycznie ocenili. Nareszcie dostaliśmy RPG-a i to porządnego z uniwersum "Gry o tron". "Risen 2: Mroczne wody" okazał się wcieleniem bardzo dobrej produkcji, a wielbiciele gier strategicznych dostali swojego "Króla Artura 2". "Kingdoms of Amalur" okazał się niewypałem, nie ze względu na to, że jest słaby (wręcz przeciwnie!), lecz z tego powodu, iż nie przyniósł odpowiednich zysków przez co twórcy zbankrutowali. Podsumowanie półrocza zrobione, a teraz czas podać wyniki, która gra, mająca premierę w tym czasie, Waszym zdaniem jest najlepsza.
Najlepsza gra pierwszego półrocza 2012 to:
- "Wiedźmin 2: Edycja Rozszerzona" 32,73 % (54)
Najwięcej głosów otrzymała produkcja CD Projekt Red. Nie uważam, aby była najlepsza, ale trzeba przyznać, że polskie studio spisało się bardzo dobrze.
- "Mass Effect 3" 26,67 % (44)
Zdziwiłem się, widząc na drugim miejscu dziecko BioWare. Źle zrobione zakończenie to wada tak duża, że nie oczekiwałem otrzymania przez "Mass Effect 3" aż 44 głosów.
- "Risen 2: Mroczne wody" 13,33 % (22)
Prawdziwie piracki RPG i tylko 22 głosy?! Najnowsza produkcja Pirahny Bytes nie jest, jak widać, tak popularna, aby zawalczyć z "Mass Effect 3" i "Wiedźminem 2" o tytuł "najlepszej gry pierwszego półrocza 2012". Szkoda, bo ta gra na te określenie zasługuje.
- "Diablo 3" 11,52 % (19)
Diabeł na czwartym miejscu z jedynie 19 głosami? Czyżby Blizzard nie wiedział, jak przekonać graczy do swoich gier? Najwyraźniej tak.
- Żadna z powyższych 7,88 % (13)
Osoby, które wybrały tą opcję, proszone są o podanie w komentarzu swoją najlepszą grę pierwszego półrocza 2012. Dziękuję.
- "Kingdoms of Amalur: Reckoning" 4,85 % (8)
Dobra produkcja ze świetnym systemem walki, ale gdy tak teraz myślę..., to chyba wolałbym, aby twórcy wpierw zrobili znakomicie zapowiadające się MMO, które jednak nie powstanie.
- "Game of Thrones" 1,82 % (3)
Ta gra jest, wbrew powszechnym opiniom, bardzo dobra. Czemu więc ma tak niskie oceny? Nie wiem, ale tak świetną fabułę ma niewiele pozycji. Narzeka się na to, że "Game of Thrones" jest nudne i monotonne ze względu na system walki, ale przyznam się, że po pół godziny grania w "Max Payne 3", miałem go dosyć, a oceny ma wysokie. W "Game of Thrones" gram i gram, i mi się nie nudzi. Paradoks. Drugi argument to fakt, że to fabuła wysuwa się na pierwszy plan, nie walka, więc jak można się nudzić? Niestety oceny niskie, to i gracze nie chcą gry kupować, co przełożyło się na tylko 3 głosy, a ta pozycja zasługuje na znacznie więcej.
- "Król Artur 2" 1,21 % (2)
Niechlubne ostatnie miejsce z dwoma głosami ma... "Król Artur 2".
A teraz zapraszam do zagłosowania w nowej ankiecie. Pytanie brzmi: Gdzie najchętniej wybrał(a)byś się na wakacje?