Historia Twojego Życia

Zapraszamy do zapoznania się z recenzją książki "Historia twojego życia"!

Istnieją pewne utwory, które po pierwszym przeczytaniu są niejasne. Żeby je zrozumieć, trzeba lepiej poznać tekst – zastanowić się nad nim. Odczekać pewien czas i powtórnie przeczytać. Lektura taka stawia wymagania czytelnikowi, wręcz rzuca mu wyzwanie. Aby podjąć rzuconą rękawicę, odbiorcę czeka ciężka praca. Musi on zawędrować daleko w głąb siebie, by odpowiedzieć na pytania postawione w utworze. Ponadto poznać historię świata i człowieka, a myślą wybiec daleko ponad horyzont ludzkich spraw. Nagroda za wykonany trud jest drobiazgowa, lecz bardzo ważna w dzisiejszym świecie. Jest nią chwila. Ulotna. Ułamek sekundy, w którym zbliżamy się do poznania tajemnicy świata. Do takich wyrzeczeń i refleksji zaprasza nas „Historia twojego życia” Teda Chianga. Ten amerykański pisarz o niewątpliwie azjatyckim pochodzeniu zyskał sławę publikując jedynie krótkie utwory o tematyce science-fiction. W Polsce, za sprawą wydawnictwa SOLARIS, czytelnicy mają okazję zapoznać się z twórczością tego nietuzinkowego pisarza. W zbiorze zaproponowanym przez polskie wydawnictwo znajduje się osiem opowiadań. Każde z nich podejmuje inną tematykę. Uważam, że utwory Teda Chiang są jednymi z najlepszych, jakie kiedykolwiek miałem okazję przeczytać, podkreślam tu słowo „najlepszych”. Na niepowtarzalność i oryginalność prozy autora „Historii Twojego życia” wpływa przede wszystkim umiejętne połączenie filozoficznych rozważań nad kondycją człowieka z poniekąd „standardowymi” tematami fantastyki. Nie bez znaczenia ująłem owe standardowe tematy w cudzysłów. Przygotowując się do napisania niniejszej recenzji przeglądałem zasoby internetu pod kątem twórczości amerykańskiego pisarza. W większości wybranych przeze mnie artykułów przeczytałem, że tematyka Teda Chiang jest wtórna wobec istniejących już standardów, tudzież opowiadań. Moim zdaniem utwory w „Historii...” są próbą nowego ujęcia utartych schematów, a to jest różnica! Oczywistym jest, że praca odtwórcza polega na naśladowaniu. Ted Chiang nie naśladuje – u niego „standardowa” tematyka staje się punktem wyjścia do rozważań bardziej złożonych. Zaryzykowałbym stwierdzenie, że pisarz niekiedy nawet łamie sztywne ramy konwencji – przeciwstawiając się ogólnie przyjętym zasadom. Jest tak już w przypadku pierwszego opowiadania otwierającego tom – „Babel”.... Czytaj dalej!

Komentuj, dyskutuj, dziel się z innymi swoim zdaniem!

Odpowiedz
← Artykuły

Historia Twojego Życia - Odpowiedź

Męczą Cię captche? , a problem zniknie. Zajmie to mniej niż rozwiązanie captchy!
Wczytywanie...