Czerwona Piramida

Zapraszamy do zapoznania się z recenzją książki "Czerwona piramida"!

„Czerwona Piramida” jest pierwszą częścią nowej serii Ricka Riordana, zatytułowanej „Kroniki rodu Kane”. Podobnie jak w poprzedniej serii tego autora – „Percy Jackson i bogowie olimpijscy” – ta również kręci się wokół umiejscowienia starożytnych bóstw we współczesności. Można by pomyśleć, że dostaniemy historię całkowicie powtórzoną, zaprezentowaną jedynie w świecie bogów egipskich, ale na szczęście nie! Książka jest zaskakująco ożywcza i występują w niej tylko dwa „echa” poprzedniej serii. Pierwsze, jak łatwo się domyślić: miks bogów i dzieci. Oraz drugie... ale o tym później.... Czytaj dalej!

Komentuj, dyskutuj, dziel się z innymi swoim zdaniem!

Odpowiedz
Książka jest dobrą pozycją, ale na początku strasznie razi mała liczba opisów i przewaga dialogów. Widać, że docelowo była przeznaczona dla dzieci, ale wydaje mi się, że "Czerwona piramida" spodoba się osobom w każdym wieku. Szybkie i zadowalające tempo akcji, bóstwa egipskie i całkiem fajna historia to największe plusy.

Nie zgodzę się jednak z recenzentem, że Rick Riordan umie tworzyć świetne postacie. Są one średnie i ma się wrażenie, że są skopiowane z książek czy z życia - rodzeństwo które się kłóci, brat przypomina trochę dorosłego, za to jego siostra ubiera się jak chce i myśli, że wszystko jej wolno. Podobnie było z Percy Jacksonem, gdzie bohater przypominał klasycznego bohatera, który ratuje świat przed wielki złem. Nic autor od siebie nie dodał.

Nie zgadzam się także w kwestii dramatyczności. Nic bardzo smutnego i tragicznego się nie stało. Prawda, że autor próbował coś takiego wykombinować, jednak nie potrzebnie od razu wszystko się "naprawiało".

Zagmatwana książka trochę jest, ale w niewielkim stopniu. Autor uważał, że niektórych rzeczy czytelnik sam się domyśli - i to był błąd. Dobrze przynajmniej, że wszystko jest potem wyjaśniane, jednak już po całej akcji. Sama fabuła jest także tylko dobra, gdyż inspiracja poprzednią serią jest ogromna. Ogólnie książka całkiem fajna, jednak do ideału jest daleko. Rick Riordan potrafi tworzyć ekscytujące przygody i choć są minusy (i to wcale nie małe), to "Czerwona piramida" według mnie spełnia swe zadanie - wciąga. Zacząłem już drugi tom i odstaje początkowo od pierwszego, ale zobaczymy jak będzie dalej. Ja "Czerwoną piramidę" oceniam na 7/10
Odpowiedz
← Artykuły

Czerwona Piramida - Odpowiedź

Męczą Cię captche? , a problem zniknie. Zajmie to mniej niż rozwiązanie captchy!
Wczytywanie...