Agora koproducentem polskiej wersji gry „Wiedźmin 2” na PC

agora sa

Firmy Agora, CD Projekt RED i CD Projekt podpisały umowę, na mocy której Agora została koproducentem polskiej wersji gry Wiedźmin 2 na PC, zaś CD Projekt jej wydawcą w Polsce. Agora, jako koproducent gry "Wiedźmin 2", wykorzysta swoje możliwości dystrybucyjne i marketingowe.

"Ta współpraca to kamień milowy w przemyśle gier komputerowych w Polsce. Po raz pierwszy duża grupa medialna angażuje się w produkcję tego typu. Wierzę, że uda nam się stworzyć nowe standardy w kwestii promocji i dystrybucji gier w Polsce" – powiedział Marcin Marzęcki, członek zarządu CD Projekt RED odpowiedzialny za marketing.

"Udział w koprodukcji "Wiedźmina 2" to kolejne bardzo ważne doświadczenie w całkowicie nowym dla nas obszarze – świecie gier komputerowych. Wierzymy wspólnie z partnerami z firm CD Projekt RED i CD Projekt, że będziemy mieli możliwość wykorzystania naszych kompetencji, które zdobyliśmy przy produkcjach książkowych, muzycznych i filmowych" – powiedział Robert Kijak, dyrektor pionu Projekty Specjalne Agory.

CD Projekt RED stworzył w 2007 roku pierwszą cześć gry, "Wiedźmin", która cieszyła się olbrzymią popularnością w Polsce i na świecie. "Wiedźmin" uzyskał ponad 100 prestiżowych nagród i wyróżnień, średnią ocen recenzentów 86% i użytkowników 9/10 (za serwisem metacritic.com).

Pierwsze oficjalne informacje o grze zaczną się pojawiać na stronie www.thewitcher.com począwszy od dnia 24 marca, a pierwszy publiczny pokaz gry odbędzie się 25 marca na wiosennej konferencji CD Projekt.

Odpowiedz
Hmmm.... dlaczego? Jak dla mnie dobra wiadomość. W uproszczeniu: lepsza promocja = więcej potencjalnych nabywców = więcej kasy dla CDPR = więcej Wiedźmina Pewnie gdzieś są jakieś haczyki czy inne tego typu bzdety, ale myślę, że bilans zalet i wad wychodzi na plus.
Odpowiedz
Wolałbym żeby CDPR był bardziej niezależny. Nie wiem jak to jest z tymi zadami i waletami, wszystko się okaże po premierze.
Odpowiedz
Hm. Agroa może chcieć, żeby Wiedźmin był grą bardziej dostępną dla mas, przez co mogą, zupełnie przykładowo, wymuszać niższe oznaczenia PEGI. Jako koproducent mają możliwość wnosić takie żądania. Z zalet - być może dzięki temu Wiedźmin będzie tańszy?
Młodość i niedojrzałość mijają z czasem, ignorancję pokonać można nauką, a pijaństwo trzeźwością, za to głupota jest wieczna. - Arystofanes
Odpowiedz
Też bym wolał, aby CDPR był bardziej niezależny, ale jeżeli ma to bardzo pomóc w potencjalnej promocji i zwiększyć ilość legalnie sprzedanych kopii - to jestem gotów przyjąć tego następstwa i potencjalne naciski Agory Póki nie odwrócą się od społeczności fanów, tak jak np. Bethesda w przypadku Fallouta - to jestem spokojny.
Odpowiedz
← Nowości

Agora koproducentem polskiej wersji gry „Wiedźmin 2” na PC - Odpowiedź

Męczą Cię captche? , a problem zniknie. Zajmie to mniej niż rozwiązanie captchy!
Wczytywanie...