BioWare jak już zacznie promować swój produkt, to tylko na całego. Parę dni temu ujawniono zmiany w klasie Adepta i Tali, jako dalszą towarzyszkę komandora Sheparda, a tu dziś opublikowany został kolejny filmik przedstawiający asari o imieniu Samara, która jest potężną i niezwykle zabójczą biotyczką.
BioWare zaczęło chyba kłaść nacisk na biotyków. Subject Zero i Samara to biotyczki, kojarzę też z jakiegoś filmiku Grunta, który używa biotycznego pchnięcia. Ciekawe, czy po prostu zaczęli od nich, czy faktycznie będą takie hordy biotyków na każdym kroku?
Biotycy to potęga, a ona z pewnością będzie potrzebna do przetrwania misji samobójczej, na którą zostaniemy wysłani w drugiej części gry. Nie dziwi mnie zatem, że Shepard będzie gromadził biotyków wokół siebie. To niezłe ubezpieczenie na życie...
W moim wydaniu to Shepard jest biotykiem. Dobrze chociaż, że Tali będzie można mieć w drużynie. Nie wyobrażam sobie drużyny bez inżyniera, nie wyobrażam też sobie lepszego niż quariańska maszynistka.
W moich wydaniach jeden z Shepardów jest biotykiem, reszta najwyżej połowicznie lub wcale. Zapewne zacznę od infiltratora, a zatem ta ludzka biotyczka/biotyk (nie Subject Zero), o których chodzą słuchy pewnie trafi do drużyny. I także ucieszył mnie powrót Tali oraz wynikające z trailera możliwe pogłębienie relacji z nią. Polubiłem ją.
Masz pewnie na myśli Jacoba Taylora z Mass Effect: Galaxy (wyłącznie na iPhone i iTouch). Wydaje mi się jednak, że Taylor nie jest pełnym biotykiem, na pewno posiada zdolności techniczne i doś zaawansowane szkolenie w broni. Spekulując dalej: w Mass Effect mieliśmy 6 bohaterów do wyboru i każdy miał dwie "połówki". Tu mamy dziewięciu - czyżby mieli mieć swoje zdolności podzielone na trzy? Trudno powiedzieć, wtedy mielibyśmy 9 kombinacji i jedną powtórkę, natomiast przy starym podziale, 6 kombinacji i 4 powtórki. W każdym razie, póki co Samara jest pełną biotyczką, Subject Zero wygląda mi na szturmowca, Grunt wydaje się mieć zdolności biotyczne nieco mniej rozwinięte niż Wrex, a Jacob jest hybrydą wszystkich trzech klas. A może podrasowanym Sentinelem?
Straż pisząc o tym ludzkim biotyku miał chyba na myśli nie Jacoba, a Mirandę - drugą bohaterkę z Mass Effect: Galaxy. Wypowiem się jeszcze na temat umiejętności niektórych bohaterów: Grunt MNIE wydaje się być czystym szturmowcem. Zresztą na wielu gameplayach widać, że kroganin niema żadnej umiejętności biotycznej. Jacob z kolei sprawia wrażenie połączenia biotyka i szturmowca, co również wnioskuję po gameplayach, na których to w czasie aktywnej pauzy widać jego umiejętności.
Przypominam, że szturmowiec to połączenie biotyka i żołnierza. Na filmiku bodajże "Omega" Grunt używa biotycznego pchnięcia - albo robi coś, czego jestem kompletnie nieświadom.
Miałem na myśli żołnierza. Mój błąd. Widać, że dawno już nie grałem w ME.
Z ciekawości zerknąłem na ten filmik i faktycznie to wygląda na biotyczne pchnięcie, ale Grunt został w tym momencie tak niewygodnie przedstawiony, że nie można stwierdzić czy to właśnie on jest odpowiedzialny za użycie tej mocy.
Grunt robi ruch lewą ręką, taki jak biotyk podczas ataku. Zdaje mi się, że to jego sprawka. Jednak równie dobrze mógł to być jakiś gest z rodzaju "atakować". Swoją drogą, nie słyszałem, żeby Miranda miała być biotyczką - to prawda? Jacob na pewno ma takie zdolności, ale co do Mirandy nic mi nie wiadomo.
Miranda również będzie biotyczką, co podobnie można wywnioskować po gameplayach. Na jednym z nich (nagranych na targach gamescom) nawet dokładnie widać jak używa podniesienia. Dodatkowo w czasie aktywnej pauzy można zobaczyć jakimi talentami dysponuje ta postać - trzy na cztery z nich były umiejętnościami biotycznymi.