No to może ja się wypowiem, jako osoba, która grała w Gothic I i Gothic II + NK.
Osobiście nie jestem jakimś wielkim fanem serii, lub osobą nastawioną strasznie negatywnie do ów tworu.
Gothic posiadał swój urok, co sprawiało, że z chęcią się do niego wracało. Oprawa muzyczna często urzekała, a grafika, co prawda nie jakaś świetna, cieszyła oko (Osobiście rozwaliły mnie schody w GII.
)
Cytat
1.Przewidywalna, nudna fabuła, misje polegające na "Słuchaj, troll mi ukradł scyzoryk, masz go znaleść.
Fabułę mam jaką mamy.
Chociażby na przykładzie pierwszej części gry. Fabuła z początku nie jest liniowa. Mamy możliwość wybrania jednej z trzech stron etc etc. W sumie i tak wszystko sprowadza się do unicestwienia Śniącego. Tu wszystko zależy od gustu. Mi osobiście główny wątek Gothica przypadł do gustu
Cytat
2.Brak możliwości kreowania postaci.
Racja, nie mamy edytora postaci jaki możemy znać z Morrownida, czy Obliviona (sic!).
W Gothicu kreowanie postaci bardziej polega na rozwijaniu jej w stronę jakiejś tam profesji, budowaniu jej osobowości, by w ostateczności wykreować w własną postać. Tak to przynajmniej widzę.
Cytat
3.Stanowczo zbyt trudna na początku, a zbyt łatwa po nabiciu już kilku leveli.
Jakby na to nie patrzeć... to samo jest w grach w typie BG, ID, czy Morka
Cytat
4.Potworki rozmieszczone zupełnie losowo w niektórych miejscach.
Stworzyłeś ten argument na siłę, jak dla mnie
Cytat
5.Dialogi...
... które są o wiele lepiej zbudowane, niż w innych grach?
Podkład głosowy bardzo mi się podobał, a gracz miał w końcu możliwość usłyszenia własnej postaci. I jakoś nigdy nie spotkałem się z dialogami budowanymi na siłę.
Cytat
Ja nawet nie wiem jak ta postać ma na imię...
Brak tego imienia, jak dla mnie, wedle twórców miał ukazywać 'głębie' postaci. Chociaż z drugiej strony... razi to, że podczas gry nikt nie raczył nas spytać o imię. Mi to osobiście nie wadzi.
Sumując:
Gtohic jest, ja dla mnie, przyjemną gierką. Co prawda ma kilka niedociągnięć, ale wykonana jest całkiem nieźle. Gra się w nią całkiem przyjemnie... chociaż osobiście wolę BG, czy NWN