Cytat
Kiedy nazwałem Imperium Kyrosa III Rzeszą? Chodziło mi o zachowanie Wzgardzonych, którzy są tylko jednym z licznych twarzy tego Imperium.
Uznając, że słudzy imperium zachowują się jak III Rzesza, pośrednio porównujesz do niej i same imperium.
Cytat
Heh, porównanie zupełnie bez sensu. Czytanie i pisanie to umiejętności, cadillac to przedmiot. Każdy może się czegoś nauczyć, to kosztuje tylko czas, ale nie każdego będzie stać na cadillaca.
No dobrze, więc w realiach "początek epoki żelaza" zakaz nauki czytania to jak we współczesnych realiach zakaz studiowania fizyki kwantowej, czy coś w tym stylu.
Cytat
Jakich buntowników? Mam Ci przypomnieć, że Kyros najechał sąsiednie kraje, aby je podbić? Cytadela Pergaminu była czymś w rodzaju neutralnego miasta w Terasach gdzie gromadzono rożnego rodzaju wiedzę. A sami mędrcy byli często proszeni o pomoc przez arystokrację z ościennych krajów. Nawet Kyros czasem korzystał z ich usług, ale gdy tylko nadarzyła się sposobność zdradziecko zaatakował i spalił to miejsce doszczętnie.
Gromadzono wiedzę, w tym o magii, będącej potencjalnie groźną bronią. Państwa mają to do siebie, że starają się kontrolować dostęp do groźnej broni, a jeśli ktoś nie chce się podporządkowac regulacjom w tym względzie, w miarę możliwości stosują przymus.
Cytat
I w dziejach ludzkości nie zdarzyło się nic co można by z tym porównać. Nawet największe bydlaki tacy jak Stalin, czy Hitler nie zrzuciliby atomówki na swojego wroga, aby zabić jedną, pojedynczą osobę. Czy gdyby III Rzesza zdobyła atomówkę to Hitler zrzuciłby ją na Londyn aby zabić Churchilla, czy raczej chodziłoby o to aby złamać opór Brytyjczyków i podbić ich kraj?
Bo w dziejach ludzkości nie było czegoś takiego, żeby jeden człowiek mógł być megapotężny dzięki magii? I nie trzeba się uciekać do Hitlera, bo atomówki zrzucali alianci, którzy na ogół są uznawani za tych dobrych.
Cytat
Nie, nie uważam, że demokracja jest dobra. Jest okropna, ale jak na razie to najlepszy system rządów jaki wymyślono. Czy autorytaryzm jest zły? Na pewno nie mogę powiedzieć, że jest dobry. Szczególnie, że niemal zawsze jednostka znajdująca się u władzy jest tyranem i potworem.
Jeśli uważasz, że coś jest najlepszym możliwym rozwiązaniem, to znaczy, ze wg Ciebie to jest dobre, koniec, kropka. Ale to semantyka. Jeśli natomiast uważasz, ze autorytaryzm sam z siebie nie może być dobry, to OK, w takim razie imperium Kyrosa nie jest dobre. Podobnie jak 99% państw w ludzkiej historii. Tyle, że ja nie podzielam Twoje demokracjofilii/autorytofobii
Cytat
A skąd wiesz, że tak nie jest? Może i nie bierze łapówek, ale same wyroki wyglądają raczej na zwykłe widzimisię Archonta. Szczególnie w oczach jego poddanych, którzy nie mają możliwości zweryfikowania jego postanowień z realnym kodeksem.
Nawet jeśli uznajesz że jego wyroki to widzimisię, to nie było sytuacji, żeby kierował się osobistymi pobudkami w rodzaju korzyści materialnej czy antypatii.
Cytat
Przecież Szkarłatny Chór tak właśnie działa...
Tak? Zdawało mi się, że plądrować i przeprowadzać akcje rekrutacyjne mogą tylko w zbuntowanych/podbijanych wioskach? Ale ok, może się mylę.
Cytat
W końcu uniwersum tyranny było wzorowane na naszej epoce żelaza, ale też oceniasz jedynie pojedyncze aspekty Imperium, nie patrzysz w ogóle na całokształt. Uczepiłeś się Wzgardzonych i tego, że porównałem ich do hitlerowców, ale to tylko jedno z oblicz Imperium.
Nie, wątek hitlerowców pojawił się dopiero w pewnym momencie i nie ograniczałem się do niego.
Cytat
Obok Legionu mamy bowiem wspomniany nieco wyżej Szkarłatny Chór, czyli zbieraninę psychopatów i kryminalistów dowodzonych przez obłąkanego szaleńca.
Tu masz rację, powyżej przyznałem - Chór jest zdecydowanie zły, w kontraście do Wzgardzonych.
Cytat
Kawałek dalej mamy seryjnego mordercę Bledena Marka.
Który morduje wrogów państwa, normalny kat, tylko na magicznych sterydach.
Cytat
Życie przeciętnego obywatela w starożytności nie było usłane różami, ale to przerażające ilu wrednych drani zgromadziło się wokół Kyrosa.
Tyle, że starożytni przywódcy - i ich pomagierzy - z punktu widzenia Twojej moralności też byli wrednymi draniami. Podobnie jak ich poddani (tyle, że Ci pierwsi byli zdolniejsi/lepiej urodzeni).