Cytat
2. Wywiad z Wampirem - Cruise'a nigdy nie lubiłem. Może właśnie dlatego tak długo zwlekałem z obejrzeniem tego filmu. Kiedy już jednak to zrobiłem, przez długi czas nie mogłem wyjść z zachwytu. Świetna produkcja.
Nigdy nie myślałem o tym jak o horrorze, raczej jak o dramacie psychologicznym. Aczkolwiek i tak uwielbiam pasjami
Cytat
3. 1408 - chyba jedyny horror, któremu udało się mnie naprawdę, ale to naprawdę wystraszyć. Ma niesamowity, klaustrofobiczny nastrój, i do tego ta świetna rola Cusacka. Polecam!
Ha! To przeczytaj "1408" w Kingowskim oryginalne, znajdziesz choćby w zbiorze opowiadań "Szkieletowa załoga". Jeden z tych niewielu przypadków, gdzie autentycznie bałem się przeczytać kolejną stronę.
Cytat
4. Paranormal Activity - film jest strasznie głupi, nie trzyma się wyobrażeń jakiejkolwiek demonologii, ale cholera, swój klimat ma. Oglądałem toto dosyć późno w nocy i pamiętam, że długo nie mogłem zasnąć.
Jeden z nowszych fenomenów, którego totalnie nie rozumiem. Film tak strasznie, ale tak strasznie, nudny, o niczym, wtórny, powtarzalny, nieciekawy, że nie sposób dostrzec tam choćby akcji. Nie pamiętam już, czy oglądałem część pierwszą czy drugą, niemniej przez półtorej godziny oglądania badziewia kręconego idiot camerą na zamęczony już wzór Blair Witcha, nie wydarzyło się zupełnie NIC. Raz czy dwa ktoś spadł z łóżka nie wiadomo dlaczego. 1,5 godziny stracone z życia.
Cytat
5. Inni - wahałem się pomiędzy "Obecnością", a właśnie "Innymi", ale w końcu wybrałem ten drugi film. Powód? Jest dużo bardziej sensowny i do końca trzyma w napięciu.
Też myślałem o dodaniu tego do swojego Top 5. Świetny pomysł, świetne wykonanie, jeden z najlepszych thrillerów w ogóle.
Cytat
6. Underworld - absolutnie niestraszny film, ale świetnie wykonany, przyjemnie się ogląda, super efekty specjalne, no i Kate Beckinsale w roli głównej. Musiałem to umieścić w mym zestawieniu
.
Ano fakt, nic strasznego, ale warto zauważyć, że w kwestii klimatu najlepiej ze wszystkich filmów oddaje nastrój erpegowego Świata Mroku.