Użytkownik Lionel dnia środa, 18 września 2013, 21:48 napisał
Co się odwlecze, to nie uciecze.
Użytkownik Lionel dnia środa, 18 września 2013, 00:10 napisał
Zobaczmy jak przypasowano atrybuty do tych umiejętności w rożnych edycjach:
Natura - ed 3.5: int, ed. 4. (Przyroda):mądrość; ed. 5.: int.
Leczenie - ed. 3.5 (heal): mądrość; ed. 4. (heal): mądrość; ed. 5.: inteligencja (Medicine)
Jak widać bywało z tym różnie. Np. natura w czwórce ( w polskim przekładzie "przyroda") powiązania została ze sztuką przetrwania, stąd nie jest traktowana jako wiedza, wieć nie zależy od inteligencji. Ale w piątce powraca na stare koleiny i znów jest wiedzą.
Leczenie w piątej edycji nie jest już tylko pomocą doraźną wymagającą pewnej intuicji (stąd powiązanie z mądrością) a bardziej wiedzą. Nawet zmienili nazwę z "heala" na "medicine". Myslę, że moje koślawe tłumaczenie na "leczenie" mogło wprowadzić Cię w błąd.
Cytat
Percepcja była zawsze powiązana z mądrością (wisdom), niezależnie od edycji (oczywiście od trójki w górę ). Jak sam zauważyłeś "spostrzegawczość jest raczej wrodzona, a nie nabyta przez czytanie książek", co pasuje do opisu mądrości*, która jest raczej powiązana z intuicją niż wyuczonym zasobem wiedzy ( inteligencją w DeDekach). Spójrzmy zresztą ja się sprawy miały z tym w poszczególnych edycjach:
Percepcja - ed. 3.5 (spostrzegawczość i nasłuchiwanie): mądrość; ed. 4.: mądrość; ed. 5.: mądrość
*konsekwnetnie trzymam się tłumaczenie CD Project, jakość przez te dziesiątki godzin spędzonych przy baldurach i neverwinterach zakodowała się u mnie ta transkrypcja "Wisdom" niż ISOwa, a IMO o wiele bardziej trafna - "Roztropność".
[Dodano po 6 minutach]
Użytkownik markol dnia piątek, 20 września 2013, 19:33 napisał
A może 100? Co się oszczędzać!