1. Najprawdopodobniej bug gry (częsty w G3
Zainstalowałeś Enhanted Edition?). Tak, jeśli ich imiona są zapisane na czerwono, są ci wrodzy. Choć to ciekawe, że wyłącznie poza miastami. Z drugiej strony może to zależeć od gildii (poza miastami mają przynależność np. leśniczy, a w mieście pomimo noszenia wszystkiego jak ,,leśniczy" gildia np. żołnierz. [Założenie na bazie wiedzy z G1 i G2].) Wiesz, w razie ataku na miasto i ci myśliwi będą cię atakować. Wyjątek w Silden, gdzie jest bodajże dwóch myśliwych u buntowników i jeden u najemników i będą się bić.
2. Na Varancie, z tego, co się orientuję, nie ma zbyt wielu myśliwych. :vZ kolei w Nordmarze uczyć cię może Bogir. Uczy wszystkich umiejętności związanych ze zwierzętami (choć przyznam, że zawsze, gdy do niego dochodziłem, miałem już te umiejętności [oprawianie zwierzyny], więc to założenie, ale myślę, że słuszne).
3. Pewnie, że można, trzeba to tylko odpowiednio rozegrać. Po wykonaniu wszystkich zadań dla Innosa, zabijasz Rhobara i koniec. Co prawda zabijasz wybrańca Innosa, ale quest i tak powinien (!)(nigdy tego nie próbowałem, to tylko teoria) być zaliczony.
Ps. Odzyskanie Esmeraldy nie jest możliwe. W grze nie spotykamy nawet modelu statku, więc...