Wiem już. Nauczyłem się w szkole. Jest to system szesnastkowy (tzw. hexadecymatralny). My na ogół korzystamy z układu dziesiątkowego (decymetralny) tzn. że mamy 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10 no nie? A w hex prezentuje się to tak:
1,2,3,4,5,6,7,8,9,A,B,C,D,E,F. Czyli nasze 10 to na hexach A. Nasze 15 to na hexach E. Kupa liczenia. Systemy liczbowe możemy tworzyć sami, na przykład trójkowy, sto pięćdziesięcio piątkowy (ale to już wyższa szkoła.
A propo Diablo i Hexów.
Chodzi o to, że można za pomocą edytora hexów (którego można bezkarnie ściągnąć) można tak ulepszyć swoją postać, że wszystko będzie wyglądało normalnie, ale nie do końca - siły na początku będzie się miało 20, ale w rzeczywistości będzie gra odzczytywało to jako np. 8000 jeżeli z prostej literki 2 zrobimy A.
Sztuka polega na tym, aby wiedzieć gdzie to zrobić, bo przez przypadek taka dolegliwość może przydarzyć się jakiemuś potworowi (np. skoczkowi który dostanie milion do obrony albo szybkości ataku).
Sam dla zabawy zacząłem się tym bawić i raz trafiłem, metodą prób i błędów, na zwiększenie max życia - dopiero w 3 akcie na hell udało im się posłać mnie do piachu, mimo że bili mnie w czterech z bossem. Co ciekawe na pasku miałem tylko jakieś 500 hp (czarka).
Miłej zabawy (a raczej stalowych nerwów

) z szesnastkami.