No więc tak: ściągnąłem ease-of-use, zainstalowalem interesujące mnie komponenty i Jaheira dalej milczała. Zostawiłem BG włączone na około 9 godzin i nic to nie dało druidka dalej siedzi cicho. Zastanawiałem się długo nad moim problemem i nagle mnie olśniło. Bodhi nie porwała Jaheiry! Po wielu konsultacjach z różnymi ludźmi (w tym oczywiście i z Wami

) doszedłem do wniosku, że właśnie to jest powodem "zawieszenia się" romansu.
Postanowiłem więc wrócić do Podmroku. Na całe szczęście miałem save przed walką z tamtejszym liszem. Przeszedłem Rozdział 5 raz jeszcze. Gdy idę na cmentarz Bodhi nie porywa Jaheiry

Pomyślałem trzeba poczekać, aż pojawi się Dermin, zapewne po walce z nim Jaheira jeszcze bardziej się do mnie zbliży i wapirzyca ją złapie. No i gra znowu rzuca mi kłody pod nogi, bo Dermin nie ma za bardzo ochoty się pojawić... Odpoczywałem w każdej lokacji w jakiej tylko mogłem i nic, absolutnie nic się nie dzieje.
Romans jest na 100% aktywny, sprawdzałem to w Shadow Keeperze (mimo niechęci do tego typu aplikacji).
Wielkie dzięki za wszelką udzieloną pomoc dla wszystkich razem i dla każdego z osobna.