Jakbyś napisał na PW, to bym ci wszystko wyjaśnił, objaśnił etc. Ale nie - wolisz w temacie, więc po kolei moja lista, subiektywna oczywiście.
Rasy
Drow Race. Absolutnie niezbędna modyfikacja. Gra fantasy bez drowów jest żałosna. Mod dobrze wykonany, pracuje ładnie z pozostałymi modyfikacjami.
Fallen Angel. Mod dodaje ciekawą rasę oraz skrzydełka. Wygląda to naprawdę fajnie. Minusy - od strony technicznej jest to fatalnie przygotowany mod. Raczej do pooglądania niż do pogrania.
Night Elf. Świetne wykonanie, bardzo fajne (i skąpe) pancerze. Polecam zainstalować, wyposażyć postać i poczekać do nocy, by sobie popatrzeć
Drider. Kolejna fajny mod. Niestety odwłok zakłada się jak spodnie, przez co od pasa w dół sprzęt odpada.
Ras jest naprawdę sporo, ale dużo to po prostu przerabianie te standardowe - ktoś ciut zmienił staty i kolor skóry twierdząc, że ma nową rasę.
Postać
Better Bodies. Bez tego nie gra się w Morrowinda. ZNACZNIE poprawia wygląd ciała postaci, dzięki czemu teraz wyglądają o wiele lepiej. Wersja w bieliźnie lub bez. Dotyczy tak kobiet, jak i mężczyzn.
Companion Hilda. Przyjemny mod, dodający towarzysza podróży. W Oblivionie jest ich cała masa, Morrowind niestety ma gorzej.
Rins BeautyShop - Unofficial Expansion. Czyli to, co najważniejsze w tworzeniu postaci - włosy
Problemem jest spory rozmiar i fakt, że czasem się gryzie mocno z czymś, więc lepiej instalować jakoś na początku i jak coś wywalać problematyczne mody.
Better Almalexia. Dla Trójcy. Pisałem z resztą o nim newsa. Potrzebny, by wreszcie Alma wyglądała przyzwoicie.
Spartan Shield. Właściwie głównie dla maniaków historii (jak ja) i filmu (też ja). Wypróbować warto.
Beauty Shop. Głowy. Jak wiadomo, dobrze jest mieć głowy.
Obiekty i miejsca
Uwaga wstępna - możesz natknąć się na mod o nazwie Wizard's Island - nie instaluj! Ładny, duży, ale technicznie PORAŻKA. Wszystko będzie chodzić wolniej, Morek częściej się wysypuje a do tego mod grymasi z innymi.
Valenwood. Bardzo dobry i ładnym mod. Co tu gadać - są screeny.
Fajowy zamek. Zawsze go instaluję.
Cragonmoor. Niezły domek. Koledzy zachwalali, dla mnie średni.
Tamriel Rebuild part2. Świetny i duży mod, niestety wydawany po kawałku. Przywraca do gry tereny Morrowindu, które nie znalazły się w grze a należą do prowincji.
Jest ich oczywiście dużo więcej. Warto mieć wszystko
stąd. Przedmiotów, budynków jest cała miara. Ale to jak kto lubi - mnie się podobał mod, który dodawał pierścień zmieniający nad w wampira i odmieniający jak go zdejmowaliśmy. Niestety nie obsługuje wielu ras. Tak więc kwestia gustu
[Dodano po 10 minutach]
A pan moderator mógłby w końcu temat przypiąc