Użytkownik Gość_Isairr* dnia wtorek, 27 października 2020, 21:47 napisał
Ale późno wpadłem ja teraz badam enchanced edition i chcę przejść swoimi 6 własnymi postaciami tak jak w icewind dale - wykonalne ?
Nie, w BG tworzysz tylko postać główną, inne należy dołączyć podczas gry.
Również odsieżę temat.
01. Obecnie mój skład to JA, czyli mag bez specjalizacji.
Drugi jest Kivan, ponieważ jest wybitnym łucznikiem i potrafi ze wsparciem Imoem wybić połowę przeciwnej grupy, nim ta dobiegnie do mej drużyny.
Trzeci jest Khalid, który mimo średniej siły może długo wytrzymać na froncie, ponieważ ma sporo kondycji oraz wysoką zręczność. To sprawia, że ma jednocześnie spore szanse na uniknięcie ciosu oraz dużo punktów życia.
Czwarty był Kagain, ktory był po prostu czołgiem z najwyższą kondycją w grze, umiał też mocno walnąć. Jednak w 4 rozdziale odszedł przez zbyt wysoką reputację. Wymieniłem go więc na Ajantisa, który może ma mniej kondycji, ale daje radę siłowo oraz ma odrobinę wyższą zręczność. W razie sytuacji awaryjnej może też szybko leczyć krytycznie rannych oraz używać czarów kapłańskich.
Piąta jest Jaheira, która po ciężkiej walce leczy mocno rannych, a przed nią nakłada wzmocnienia. W samej walce korzysta z czarów obszarowych lub dołącza do pierwszej linii jako wsparcie i okłada wrogów kijem, co nie jest problemem dzięki dwuklasowości druidka/wojowniczka. Dobra we wspieraniu czarami, leczeniu jak i walce.
Ostatnia jest Imoem, która jest moją łotrzycą. W walce wspomaga drużynę łukiem, zaś Poza walką otwiera zamki, okrada ludzi i rozbraja pułapki. Używam też jej do zagadywania NPC, ponieważ jej wysoka charyzma sprawia, że dostaję lepsze ceny oraz postacie są bardziej przychylne. Z kolei jej wysoka inteligencja sprawia, że nie omijają mnie żadne dialogi.
02. Gram w to pierwszy raz i nie chcę próbować, ponieważ wydaje się to wręcz nielogiczne. Jedynym sposobem na bycie złym jest zabijanie ludzi. Ale zabijanie dla samego zabijania według mnie nie trzyma się kupy.
04. Zależy czego oczekujesz. Yeslick to taka druga Jaheira, tylko, że miast być hybrydą woja i druida, jest hybrydą woja i kapłana, co oznacza nieco inne czary.