Praktycznie każdy film jest sporo dłuższy od wersji ostatecznej, którą oglądamy w kinach - to żadna nowość - a im film dłuższy, tym więcej materiału pozostaje. Co do 12 godzin materiału do "Powrotu Króla", to wspominali o tym w którymś z programów "Making Of" poświęconemu właśnie tej części - a to, że akurat cała trylogia, którą udostępniono widzom, w przybliżeniu również ma taką długość to czysty zbieg okoliczności.
Ja nie powiedziałem że życzę sobie każdego słowa, co do joty, przeniesionego na ekran - a jedynie że sporo zostało wycięte (a Ty przytaczasz akurat jeden, nieco nudiejszy fragment - jakby tylko z takich zrezygnowano), oraz że część wydzrzeń została zmieniona (skoro czytałeś powieści to wiesz, poza tym niejednokrotnie o tym wspominano, pisano czy nawet w wikipedii wstawiono).
A to, czy Hobbit mimo mniejszej zawartości merytorycznej znów zostanie "przystosowany" dla mas kinowych to się jeszcze okaże. Oczywiście dzięki większemu nakładowi finansowemu, na pewno można liczyć na dobre kino i lepszą ekranizację niż wołająca o pomstę do nieba kinowa/serialowa wersja "Wiedźmina"![](/view/images/emoticons/default/tongue.gif)
Cieszy jednak to, że dzięki ekranizacjom więcej ludzi sięga po powieści wg. których powstały.
Ja nie powiedziałem że życzę sobie każdego słowa, co do joty, przeniesionego na ekran - a jedynie że sporo zostało wycięte (a Ty przytaczasz akurat jeden, nieco nudiejszy fragment - jakby tylko z takich zrezygnowano), oraz że część wydzrzeń została zmieniona (skoro czytałeś powieści to wiesz, poza tym niejednokrotnie o tym wspominano, pisano czy nawet w wikipedii wstawiono).
A to, czy Hobbit mimo mniejszej zawartości merytorycznej znów zostanie "przystosowany" dla mas kinowych to się jeszcze okaże. Oczywiście dzięki większemu nakładowi finansowemu, na pewno można liczyć na dobre kino i lepszą ekranizację niż wołająca o pomstę do nieba kinowa/serialowa wersja "Wiedźmina"
![](/view/images/emoticons/default/tongue.gif)
Cieszy jednak to, że dzięki ekranizacjom więcej ludzi sięga po powieści wg. których powstały.