Wicked: Życie i czasy Złej Czarownicy z Zachodu - Odpowiedź
Podgląd ostatnich postów
Za to sprawdziłem zakończenie Szkoda, że autor nie zdecydował się na inne, odchodzące od klasycznej powieści.
Zapraszamy do zapoznania się z recenzją książki "Wicked: Życie i czasy Złej Czarownicy z Zachodu"!
Czy zastanawialiście się kiedyś, dlaczego złe charaktery w książkach, filmach i grach są tak naprawdę złe? A co ważniejsze, czy rzeczywiście są złe? Zazwyczaj przecież poznajemy relację wyłącznie jednej ze stron. W klasycznej powieści L. Franka Bauma czytamy wyłącznie o triumfującej nad Czarownicą z Zachodu Dorotce. A co samą wiedźmą? Co o niej naprawdę wiemy? Co spowodowało, że jest taka, jaką ją przedstawiają? Skąd pochodzi i jaka jest jej historia? Takie pytania zapewne zadał sobie Gregory Maguire pisząc Wicked: Życie i czasy Złej Czarownicy z Zachodu. Osobiście z tematem Wicked zetknąłem się dopiero oglądając musical o tym samym tytule, w ogóle nie mając pojęcia o istnieniu książki. Muszę jednak stwierdzić, że wiele zostało w nim pominięte i zmienione, a szkoda, bo fabuła opowiadania jest o wiele mroczniejsza niż to, co zostało przedstawione mi na West End.... Czytaj dalej!
Komentuj, dyskutuj, dziel się z innymi swoim zdaniem!