[BGI] Problem z wyświetlaniem gry na nowym sprzęcie

Cześć,
Mam BGI z dodatkiem z wydania 6CD z ExtraKlasyki od CDProjektu.
Kupiłem to w latach, kiedy bylo normalnie dostępne w sklepach i do teraz przeleżało w szufladzie.
W zasadzie nie grałem nigdy w BG i pomyślałem, że fajnie byłoby zagrać w ta wersję.
Gra się normalnie zainstalowała no i się uruchamia, jednak z uruchamianiem jest problem.

Na laptopie Gigabyte G5 KD i5-11400H i RTX 3060 105W odpala się bez problemu, natomiast na
Dell Latitude 9330 i5-1240U i Intel Iris Xe Graphic mam problem, tj. trybie fullscreen pojawia ja się artefakty, tj. po poruszeniu kursorem pojawia się efekt śladu za kursorem, tak jak można było to ustawic w starych windowskach 98 czy xp, z tym że ten slad nie ginie i zakrywa cały ekran, natomiast w oknie wokół kursora jest zielony kwadrat, a część elementów w grze (np. paski ładowania, elementy tła w grze) robią się zielone, przez co ekran jest niewidoczny.
Nic nie dało uruchomienie w zgodności że starszym systemem, aktualizacja sterowników karty do najnowszych, wyłączenie w biosie dotyku w ekranie). Nie mam już pomysłu, a zależy mi na odpaleniu na tym sprzęcie że względu na wygodę użytkowania.
Podobny problem jest w starych grach (Icewind Dale, Diablo II), natomiast nowsze tytuły, np. KERBALE albo Heroses III ze Steama odpalają się normalnie.

Ma ktoś jakiś pomysł?
Odpowiedz
Rozwiązałbym to.... HD modem do nowszych wersji systemowych co zwalcza większość takich problemów
Do tego polecam wersje gogowe gier bo łatwiej je edytować samemu i poszperać

https://www.nexusmods....rsgate/mods/40

Optymalnie jest też Polski mod, World of Baldur's Gate ale dawno nie sprawdzałem co się z nim dzieje
Odpowiedz
← Baldur's Gate

Problem z wyświetlaniem gry na nowym sprzęcie - Odpowiedź

Męczą Cię captche? , a problem zniknie. Zajmie to mniej niż rozwiązanie captchy!
Wczytywanie...