[Pillars of Eternity] Pillars of Eternity dozwolony od 17. roku życia

female, kobieta, anna class="lbox">female, kobieta, anna

Przynajmniej według oceny składu ESRB, firmy specjalizującej się w przydzielaniu kategorii wiekowej dla gier na rynku anglosaskim. Kickstarterowemu spadkobiercy serii "Baldur's Gate" oberwało się za ostry język, intensywną przemoc, sporą ilość przelewanej posoki oraz widoczne, aczkolwiek zachowane w granicach dobrego smaku, treści natury seksualnej. Poniżej pełna ocena, trochę suchego i prawniczego bełkotu, ale można wypatrzeć kilka smaczków.

"Jest to komputerowa gra fabularna, w której gracze przyjmują rolę bohaterów eksplorujących świat fantasy. Z perspektywy izometrycznej herosi przemierzają lochy/krypty, wchodzą w interakcję z różnymi postaciami i są wynajmowani do wykonywania określonych zadań.

Bohaterowie korzystają z mieczy, toporów oraz magicznych zaklęć, aby zabić ludzkich przeciwników bądź fantastyczne stworzenia (np. trolle, ogry czy smoki). Walce akompaniują charakterystyczne odgłosy cięcia i częste efekty rozbryzgu krwi. Niektóre poziomy ociekają od brutalności w postaci obfitych ilości kałuż wypełnionych posoką.

W trakcie rozgrywki gracze mogą wejść w interakcję z prostytutkami i skorzystać z ich usług...

...wspomniane działania nigdy nie ukazują szczegółów aktu seksualnego. Część dialogów zawiera również erotyczne podłoże (np. "prostytutka kołysze biodrami, ponętnie wypychając pierś do przodu w momencie, gdy do niej podchodzisz" lub "...ale jeśli rozprzestrzeni się plotka, że jej ukochany właśnie odwiedził burdel, co poskutkowało wysypką w okolicach jego lędźwi, to ona skończy z nim już teraz"). W dialogach kilkakrotnie pada słowo "k**wa"."

Zaskoczeni? Nie bardzo? Cóż, tego można było się spodziewać. O ile pewnikiem było, że twórcy nie będą ograniczali się w związku z przemocą, to cieszy, że nie pominięto kwestii związanych ze sferą seksualną, mimo że pewnie niewielu będzie z tej opcji korzystało. W końcu, samo życie, stąd unikanie takiego tematu jak prostytucja czy seks w brutalnym i mrocznym świecie, byłoby jak próba zbagatelizowania głośnego bąka w małym pokoju. Po prostu nie wypada.

Szkoda tylko, iż nie żachnięto się ani jednym słowem w związku z jakimiś poważniejszymi romansami. Najwidoczniej, będzie to wyglądać analogicznie jak w serii "Baldur's Gate" oraz "Planescape: Torment" i chyba wiele więcej do szczęścia nie jest nam potrzebne. Klasyk. Po Bożemu.

Odpowiedz
Mieczów?

Ciiii... Było już bardzo późno, mózg wypływał mi przez dziurkę od nosa. Niemniej, dziękuję serdecznie za czujność - Tokar
[font="Arial Black"]\"Łatwo coś zniszczyć, trudniej zbudować\"[/font]

Archangel of Destruction
Odpowiedz
Ok w porządku jak najbardziej. Lepiej niech wstawią +17, a nie ocenzurują grę by była od +9
Odpowiedz
Zgadzam się z Richar... to znaczy z Thorotem, szczególnie, że sam do "brutalnych" gier siadłem jak miałem z 5 lat i patrz jaki ze mnie psychopata wyrósł... o a jednak nie.
Odpowiedz
Odnośnie romansów, wszyscy zainteresowani mogą zapomnieć. To oficjalne info.
Odpowiedz
Sex w grze pełnej przemocy? "Panną byłam, dziecko miałam, ale co to, to nie" .
Odpowiedz
← Nowości

[Pillars of Eternity] Pillars of Eternity dozwolony od 17. roku życia - Odpowiedź

Męczą Cię captche? , a problem zniknie. Zajmie to mniej niż rozwiązanie captchy!
Wczytywanie...