Tak! Ta postać powinna się pojawić już w pierwszej części, gdzie osoba, która ją zastąpiła (Annabeth – na turnieju w Obozie Herosów) w ogóle nie pasowała do tej roli. I nie chodzi tu o niezgodność z książką, lecz o brak osoby, która rywalizowałaby z głównym bohaterem. Zastąpienie ją jego (w późniejszych tomach) dziewczyną było niemądrym posunięciem. To tak jakby w "Harrym Potterze" zabrakło Malfoya, a zastąpiono go Hermioną (wiem, że Harry zwiąże się z Ginny, ale ona zbyt rzadko pojawia się w książce w przeciwieństwie do Annabeth).
Kto zagra Clarisse? Leven Rambin, którą możemy obecnie podziwiać w "Igrzyskach śmierci". Co sądzi o tej decyzji osoba, która przeczytała całą serię "Percy Jackson i bogowie olimpijscy"?
Pomyślmy. Od razu widać te bojowe nastawienie Clarisse. O tak. Aktorka nie wygląda na jakąś modelkę. Dobrze się składa, że Leven Rambin jest brunetką, bo nie chciałbym sytuacji podobnej do tej z Annabeth, gdzie aktorce nie chciało się zafarbować włosów na blond (taki kolor włosów miała dziewczyna Percy'ego w książce, w filmie z kolei była brunetką).
Dosyć ironii. Czekam na film i mam nadzieję, że dożyję tego dnia, bo kto wie – może jeszcze dostanę zawału serca na skutek kolejnej złej decyzji reżysera. A Wy może macie odmienne zdanie? Może właśnie tak wyobrażaliście sobie Clarisse? Ja miałem parę razy sytuację, gdzie wyobrażałem sobie bohaterów inaczej niż są opisani. Zresztą aktorka przejdzie na pewno jakąś charakteryzację...