Łzy Nemesis

Zapraszamy do zapoznania się z recenzją książki "Łzy Nemezis"!

W ciągu tych kilku lat, kiedy edukacja tolerowała mnie jeszcze całkiem chętnie udało mi się paru rzeczy nauczyć. Wyciągnąłem też kilka ciekawych wniosków. Ten na dziś brzmi: krucjaty są fajne. Może nie dla tych, co to zostali zarżnięci przez chrześcijańskich wyzwolicieli albo muzułmańskich fanatyków, albo jednych i drugich, niekoniecznie w tym samym czasie. Zderzenie ze sobą dwóch przeciwstawnych sobie kultur przyniosło średniowiecznej Europie wiele pozytywnych wynalazków pospołu z pożyteczną, a także mniej pożyteczną wiedzą, zostawiając wiele spraw i kwestii niewyjaśnionych. Tajemnice i historie tyczące się krucjat do dzisiaj fascynują i intrygują wielu ludzi, stanowiąc zarazem żyzny grunt dla rozmaitej maści pisarzy. Prócz zapalonych historyków oraz entuzjastów teorii spiskowej, są też oddani twórcy fantastyki, którzy obrali sobie trzecią krucjatę, jako tło opowiadanych przez siebie historii.... Czytaj dalej!

Komentuj, dyskutuj, dziel się z innymi swoim zdaniem!

Odpowiedz
← Artykuły

Łzy Nemesis - Odpowiedź

Męczą Cię captche? , a problem zniknie. Zajmie to mniej niż rozwiązanie captchy!
Wczytywanie...