[Dragon's Ordeal] Recenzja

Zapraszamy do zapoznania się z recenzją gry "Dragon's Ordeal"!

"Dragon's Ordeal" to najnowszy i zarazem pierwszy twór wydawnictwa Raku Games, założonego w 2008 roku przez Mateusza Rakowskiego. Jak sam siebie opisuje, od zawsze był fanem fantastyki, różnych gier planszowych i karcianek – od zawsze również tworzył swoje pierwsze gry planszowe, karciane oraz RPGi. W końcu nadszedł czas na zrealizowanie marzeń i wydanie na świat pierwszej, całkowicie profesjonalnej gry: Dragon's Ordeal. Niech nie zmyli was angielska nazwa, planszówka jest całkowicie polska i po polsku. A pierwsze wrażenie robi piorunujące!... Czytaj dalej!

Komentuj, dyskutuj, dziel się z innymi swoim zdaniem!

Odpowiedz
Ach przypomniały mi się czasy Magii i Miecza i te zabawne sytuacje (walka z 6 dzikami, której moja Wróżka nie przeżyła ). DO wydaje się jej rozbudowaną wersją. To dobrze, bo wolę grać w coś co znam, niż ponownie ślęczeć na nowymi zasadami. Tylko nie zrozumiałem wszystkich informacji zamieszczonych na karcie postaci, ale pewnie wytłumaczone jest to w instrukcji. Podoba mi się pomysł z klasyfikowaniem łupów i dużą ilością kart, chociaż tylko JEDNA postać kobieca? Niby kto? Amazonka? No i takie mało kreatywne nazwy (jak dla mnie) - Uwięziony Smok, słysząc ją, pojawia się na mojej twarzy szyderczy uśmieszek.
Odpowiedz
Których informacji z karty postaci nie zrozumiałeś?

A jedyną postacią kobiecą jest... Nimfa. ;p
- Tak, tak. Ja za każdym razem mówię co innego. - Aha. I?

- I nic. Uważam to za cnotę. (...) Dziennikarka pyta mnie, czemu ciągle zmieniam zdanie, a ja jej odpowiadam: "Żeby się uwiarygodnić". - "Uwiarygodnić"?

- Oczywiście. Bo zawsze mówię to, co w danej chwili czuję. Nie kalkuluję, nie kombinuję. Uwiarygodniam się przez to, że sobie zaprzeczam. - Przewrotne.

- Tak. I jutro temu zaprzeczę.
Odpowiedz
-Siła 2/5 to znaczy mamy 2 siły i potrzebujemy 5 punktow doswiadczenia zeby zwiekszyc sobie sile o 1.
-pierwsza kulka to ilość PE / ilosc PD potrzebnych do zyskania 1 sily. Duga kula to punkty umiejetnosci
-na szybka rozgrywke lepiej grac na zdobycie 4 artefaktow (taki jeden wiariant). We 2 osoby skonczylismy po 1 godzinie
Odpowiedz
ja bym do dużych minusów dopisała jeszcze kompletnie źle napisaną instrukcję (jeśli ktoś nie grał w Magię i Miecz to będzie miał spory problem żeby się połapać w zasadach) - osobiście po rozpakowaniu gry przez 20 minut rozkminiałam które karty są do czego... bo w instrukcji owszem są wypisane ale nie ma nigdzie instrukcji jak wygląda tył konkretnych kart, tylko podane są przykładowe zawartości które od siebie się bardzo różnią... dwunastolatek który będzie musiał sam ogarnąć grę zapewne będzie miał z tym spore problemy...

no i autor gry jest zdecydowanie szowinistyczną świnia dyskryminacja kobiet ! że kim ja mam grac ?! nawet ta zielona nimfa im średnio wyszła czekam na dodatek z kobiecymi postaciami !

poza tym gierka miażdży
Odpowiedz
← Artykuły

[Dragon's Ordeal] Recenzja - Odpowiedź

Męczą Cię captche? , a problem zniknie. Zajmie to mniej niż rozwiązanie captchy!
Wczytywanie...