Czasem zastanawiam się po co szukać czegoś na siłę...
Użytkownik Ekhtelion dnia sob, 05 sty 2008 - 11:21 napisał
Zatem co z hindusami? Nazywasz ich ludzmi niemoralnymi dlatego, że nie czczą Wielkanocy?
Gdzie Dany napisał:
Użytkownik Dany dnia sob, 05 sty 2008 - 10:50 napisał
Są w każdej kulturze i religii dni, które powinny być czczony nie dla tego, że ktoś tak niby nakazał, tylko po prostu tak się powinno robić (np. ze względów moralnych).
Hindusi mają swoje święta obrządki etc :*
Czcisz święta nie dlatego, że uznajesz to za słuszne tylko dlatego, że zostałeś do tego przyzwyczajony od kołyski i jest to dla ciebie coś normalnego.
No i byłem przyzwyczajany do świąt od kołyski, a w tym roku nie obchodziłem. Nie śpiewałem kolęd nie modliłem się etc, wszystko niczym normalny dzionek. Po prostu stanowczy względem swoich poglądów i nie okłamujący sam siebie?...
Niestety ze świętami jest taki problem, że są atrakcyjne. Czas wolny od pracy, ładna choinka, domowa atmosfera, prezenty. Ciężko ludziom się rozstać z czymś co jest tak ładnie zapakowane i jeszcze do czego są od lat przyzwyczajeni.
Tak możesz tłumaczyć wszystko, ale jak mówisz "nie obchodzę" a zaiwaniasz do kościoła na pasterkę po wcześniejszym śpiewaniu kolęd etc w domku to sry... (nie mówię, że akurat ty). Po za tym skoro tak atrakcyjne to dlaczego ludzie tyle na nie narzekają?
W Polsce podobno 98% twierdzi, że jest osobami wierzącymi. Z moich obserwacji wynika, że jeśli jedna osoba na 10 odwiedza kościło raz w miesiącu to pewnie jest b. dobrze.
W Październiku mówiło się o 82% (fajny wzrost?) zaś liczenia niedzielne wskazały, że kościoły odwiedza 47% Polaków.
A poza tym powtórze jeszcze raz. Dyskusja tyczy się obchodzenia Sylwestra poprzez imprezowanie, a nie święcenia świąt kościelnych...
Ale odwołanie się do świąt i przykład z nie obchodzę a świętuje pasuje tutaj jak najbardziej. Bo dlaczego osoba twierdzi, że nie obchodzi sylwestra i nowego roku bo to zwykłe dni a składa życzenia innym ;> :*