"Date a Live" to seria japońskich powieści Light Novel, która ostatnimi czasy święci spore triumfy. I są ku temu słuszne powody. Cykl ten, którego autorem jest Koushi Tachibana, na przestrzeni swej publikacji w latach 2013-22 dorobił się 22 tomów. Do tego dochodzą też opowieści dodatkowe, gry, mangi i anime. Wersja animowana niewątpliwie jest świadectwem popularności serii (5 sezonów, dodatki i film pełnometrażowy) i nie zrozumcie mnie źle, piąty sezon doczekał się naprawdę emocjonującego i przyzwoitego zakończenia. Jednak jako osoba zaznajomiona z wersją drukowaną wiedziałem, że nie jest to wszystko, co seria ma do zaoferowania. Teraz zaś wreszcie mamy odpowiedź na pytanie, czy przyjdzie nam ujrzeć ostateczne zakończenie.
Informacja o tym została opublikowana 10 kwietnia, co w tym uniwersum jest jedną z najbardziej kluczowych dat. Mianowicie, do Internetu trafił teaser i grafika promocyjna, zapowiadające kolejną produkcję spod tego szyldu, ochrzczoną tytułem "Date A Live F Last Date". W chwili obecnej brakuje informacji na temat formatu i potencjalnej daty premiery. Reżyserem ma być Juni Nishimura ("Mechanical Marie"), zaś za animację odpowiadać będzie Studio Fugaku ("Uzumaki").
Seria opowiada o perypetiach Shido Itsuki, pozornie zwyczajnego licealisty, który wskutek niezwykłego zbiegu okoliczności i swych wrodzonych zdolności otrzymuje zadanie interakcji i pieczętowania istot zwanych Duchami – dziewczyn o niezwykłych mocach, których samo pojawianie się na świecie wywołuje ogromne zniszczenia. Po ostatniej wielkiej batalii, wraz ze śmiercią osób odpowiedzialnych za powstanie Duchów i towarzyszący temu ciąg tragedii, wszystko wskazywało na to, że Shido i jego towarzyszki wreszcie mogą odpocząć. Kiedy jednak Anioł Wiedzy, Rasiel, przekazuje wiadomość o nadchodzącej katastrofie, staje się jasne iż to jeszcze nie koniec.
(PS. Kolejne tomy z głównego cyklu LN są w trakcie oficjalnego przekładu na angielski, ale wersja fanowska jest już od dawna dostępna. Co więcej, doczekały się one nieoficjalnego tłumaczenia na polski i cieszy się ono dobrą reputacją).