Roadmap na drugi kwartał 2025 już jest. Co nowego będzie w Stalker 2? - Odpowiedź

Męczą Cię captche? , a problem zniknie. Zajmie to mniej niż rozwiązanie captchy!

Podgląd ostatnich postów

Ravn,
Celna uwaga, Dan. Pytanie, jak rozumieć ostatni zapis. W pierwszej chwili sądziłem, że chodzi o "Legends of the zone", a teraz to sam nie wiem co oni w sumie kombinują z oryginalną trylogią.
Gość_Dan*,
Najbardziej mnie zainteresował punkt całkiem na dole... Pytanie tylko czy się cieszyć czy obawiać... Z jednej strony patrząc na dotychczasową jakość Stalkera 2 przychylniej patrzę na wcześniejszą "trylogię", która zresztą i tak nieprzerwanie od lat jest w grupie moich ulubionych gier i chętnie do niej wracam. Tyle że... Tutaj pojawia się ta druga strona, a mianowicie niestety coraz częściej napotykam na jakieś techniczne problemy, pewnie związane z brakiem kompatybilności z nowymi systemami, sterownikami czy nawet podzespołami komputera... I teraz powstaje właśnie to pytanie które mnie nurtuje... Cieszyć się że uaktualnią trylogię by działała (nie musi super wyglądać) na aktualnych sprzętach bez problemów technicznych, czy patrząc na nieporadne ruchy twórców przy Stalkerze 2 obawiać się że i starą trylogię popsują i stanie się niegrywalna... Inną sprawą jest fakt że pewnie do odświeżenia trylogii oddelegowali jakąś grupę ludzi która powinna się zajmować naprawą Stalkera 2... No chyba że za odświeżenie zabiorą się dopiero po zakończeniu napraw części drugiej, w co wątpię, bo to zaczyna wyglądać jak próba ratowania swojej twarzy którą twórcy utracili wypuszczając betę Stalkera 2 jako ukończony produkt za grube pieniądze... A wszyscy wiemy jak się kończą sprawy gdy próbuje się trzymać dwie sroki za ogon. Ja nie trzymam dwóch srok za ogon ale będąc fanem Stalkera od pierwszego kontaktu z Cieniem Czarnobyla, trzymam kciuki że wszystko się uda.
Ravn,

stalker 2,S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl

Nie popisało się GSC na premierę, ani przez pół roku po niej. Stalker 2 pod względem technicznym porażką był i pozostaje. Niesmak jednak potęgował brak komunikacji pomiędzy studiem a graczami. Populacja tych ostatnich zresztą zaczęła się rażąco wykruszać, na co wskazują dane ze SteamDB.

Oto pierwsza jaskółka, ale z ogłaszaniem wiosny się wstrzymajmy. Stalker 2 dostało wreszcie mapę drogową problemów, którymi w tym kwartale GSC Game World zamierza się zająć. Co nas czeka?

Stalker 2,Stalker 2 roadmap

Przede wszystkim, czekają nas narodziny sceny modderskiej wokół Stalker 2 w związku z betą SDK Kit. Ze swojej strony, to radzę wszystkim entuzjastom modyfikacji wstrzymać entuzjazm, bo skoro gra dalej będzie łatana, to najpewniej część modów przestanie działać wraz z aktualizacjami. Na zabawę rezultatami tego narzędzia przyjdzie nam niestety poczekać, jak podejrzewam. Co ciekawe, będzie działał warsztat Steama, czyli proces modowania znacznie się uprości, niż to było w przypadku oryginalnej trylogii.

Jeśli chodzi o naprawianie gry, GSC dalej będzie się zajmować wprowadzaniem systemu A-Life, tudzież jego imitacji. Ponadto, na mutanty będzie można polować dla "lootu" z nich oraz pojawią się dwie nowe bronie. To znaczy, że programiści już nie tylko łatają błędy, ale też dziury w gameplayu – pustkę co do aktywności dla gracza, czy dostępnego uzbrojenia. To dobry kierunek.

Ta jaskółka wciąż nie oznacza jednak wiosny.

Wczytywanie...