Kiedyś każdy z nas prawdopodobnie nazwał stworzoną przez siebie postać jakimś głupim imieniem. Nie było w tym żadnej złej woli tylko chęć pośmiania się z absurdalnej sytuacji, w której postacie w grze wypowiadają mniej niż poważne imię bohatera z 100% powagą i zaangażowaniem. Okazuje się, że w 2019 roku nie można nazwać swojej postaci imieniem uznanym przez kogoś za obraźliwe. I nie w grze typu multiplayer, gdzie bieganie bohaterem z nickiem "NiggerKiller1488" może wywołać zrozumiałe poruszenie. W zwykłej grze dla jednego gracza bez możliwości grania przez sieć. Dokładnie. W "The Outer Worlds" zaimplementowano indeks imion zakazanych blokujących możliwość nazwania naszego bohatera imieniem uznanym przez twórców za obraźliwe.
I żeby nie było, że zmyślamy, histeryzujemy lub podany w źródle link jest żartem, na Reddicie powstał temat, w którym gracze z całego świata wyrażają swoje zdumienie zaistniałą sytuacją.
Wykorzystujące moje super umiejętności komputerowe wyekstrahowałem dla was listę zakazanych polskich imion. Z wiadomych przyczyn jest ona ukryta i otwieracie ją na własną odpowiedzialność.
Muszę przyznać, że jest to całkiem długa lista, ale panie i panowie z Obsidianu nie popisali się i z łatwością można dodać o wiele więcej zakazanych słów (czego dla dobra naszych czytelników nie zrobimy). Zastanawia też wybór niektórych słów, gdyż zarówno murzyn i murzynek mają neutralne brzmienie, a słowo italianiec jest mocno wydumane. W życiu też nie słyszałem, żeby ktoś używał takiego określenia, co innego makaroniarz i dlaczego skoro rusek, szwab, szkop, pepik i makaroniarz są zakazane to na tej liście nie ma żabojadów, angoli lub brytoli?