Zmiany w Oscarach – nowa kategoria! - Odpowiedź

Męczą Cię captche? , a problem zniknie. Zajmie to mniej niż rozwiązanie captchy!

Podgląd ostatnich postów

krzyslewy,
Ja jeszcze nie prognozuję, ale rzeczywiście nie wygląda to za dobrze. Moim zdaniem dopuszczenie bardziej rozrywkowych filmów powinno nastąpić - wiem, że nie jestem wielkim krytykiem, ale czemu świetne rozrywkowe kino ma zawsze stać na z góry przegranej pozycji? No dobra, nie grzeszy ambicją, ale jednak je też powinno się doceniać. Tylko że nazywanie tego określeniem "Popularny" to strzał w kolano. Na miejscu nominowanych czułbym, jakby mi ktoś splunął w twarz. Takie wskazanie, że to kino dla mas, a nie dla wymagających widzów i celem jest tylko przyciągnięcie tych mas, a nie docenienie filmu.
Tokar,
Upadek Oscarów stał się faktem.
krzyslewy,

W Oscarach mają nastąpić zmiany. Jest to efekt coraz niższej oglądalności ceremonii, na której poznajemy zwycięzców najważniejszych nagród w filmowej branży. Ostatnia edycja miała najniższą oglądalność w całej historii.

oscary class="lbox">oscary

Problemowi mają zaradzić dwie zmiany. Pierwsza to rozdawanie części nagród w przerwach reklamowych. Widzowie nie ekscytują się wszystkimi kategoriami, dlatego te najmniej istotne nie zostaną przedstawione na żywo, tylko zmontowane razem i zaprezentowane w późniejszej części. Dowiemy się więc, kto wygrał, oraz zobaczymy moment wręczania statuetki, ale pokazanie tego zajmie mniej czasu.

Drugą zmianą jest nowa kategoria: "Popularny film". Chodzi o to, żeby w gali uczestniczyło więcej znanych osób kina, a widzowie mieli swoich ulubieńców wśród nominowanych. Oczywiście w kategorii "Najlepszy film" również są lubiane, rewelacyjne filmy, ale nie mają do niej dostępu te luźniejsze produkcje, przy których bawimy się doskonale, zajadając popcorn, i które osiągają duże wpływy w kinach.

To otwiera duże możliwości szczególnie dla wciąż popularnego kina superbohaterskiego. Jeśli zmiana objęłaby zbliżającą się edycję Oscarów, to w tej kategorii mogłyby się znaleźć takie filmy jak "Deadpool 2", "Avengers: Wojna bez granic", "Czarna Pantera" (przy czym o "Czarnej Panterze" już wcześniej mówiło się, że mogłaby powalczyć o Oscara), "Mission Impossible: Fallout" – tytuły rozrywkowe, które notorycznie są pomijane przez Akademię.

oscary class="lbox">oscary

Zmiany rodzą jednak nowe problemy – czy raczej powinienem powiedzieć: pytania. Czy jeden film może zostać nominowany w kategorii "Najlepszy film" oraz "Popularny film"? Czy raczej będzie bardzo sztywny podział, który sprawi, że popularne produkcje będą miały jeszcze większą trudność, żeby zostać nominowanym w kategorii "Najlepszy film"? Poza tym ustalono datę rozdania nagród w 2020 roku (a więc nie chodzi o najbliższą edycję) – 09.02. Początkowo planowano 23.02., ale mówi się, że tak późna data skutkuje zmęczeniem sezonem nagród, a w ten sposób Oscary też tracą część widowni.

Wczytywanie...