Dron to z angielska więc droness
Pizzę dostarczy Ci drona - Odpowiedź
Podgląd ostatnich postów
Skasować rodzaje gramatyczne! A jak już wszyscy przywykną, to wykastrować rzeczywistość
No właśnie! W ogóle to nie powinniśmy narzucać ról społecznych i mówić to drono.
Gender, Jeżyk, gender!
No dobra, tylko dlaczego ta drona, a nie ten dron?
Ciekawe wykorzystanie dronów widziałem na slubie, na którym byłem. Nie mogę sie doczekac, aż dostanę wideo, bo wyglądało to nieźle, a przynajmniej tak to sobie wyobrażam. Goście byli oniemiali ;D.
Podobno w Stanach przez drony już są konkretne kłopoty. Bodaj helikoptery nie mogą przez nie startować. Więc pewnie u nas też będzie ten szał za jakiś rok.
I wizja opodatkowania przestrzeni niskolotnej ;D. Takie kokosy.
Cytat
Platforma PizzaPortal.pl zajmująca się obsługą zamówień jedzenia przez internet przeprowadziła w Warszawie test dostarczania posiłków za pomocą drona. - Nie spodziewamy się szerokiego korzystania z tej formy transportu, jednak widzimy obszary gdzie może ona funkcjonować - podkreśla Lech Kaniuk, dyrektor zarządzający PizzaPortal.pl.
W ramach pierwszego testu prowadzonego przez PizzaPortal.pl dron z ładunkiem kanapek o masie dwóch kilogramów wystartował w okolicach mostu średnicowego w Warszawie i wylądował na nadwiślańskiej plaży przy moście Poniatowskiego.
PizzaPortal.pl w komunikacie podkreśla, że była to pierwsza w Polsce próba zastosowania dronów w dostawach zamówień dokonywanych online w restauracjach. Lech Kaniuk, dyrektor zarządzający PizzaPortal.pl przyznaje, że do wypróbowania tego rodzaju transportu skłoniły firmę kwestie związane z szybkością obsługi klientów.
Choć przeprowadzony test okazał się udany, to Kaniuk zastrzega, że firma nie planuje w najbliższym czasie zastąpienia tradycyjnych form dostaw przez transport realizowany za pomocą bezzałogowców. - Oczywiście drony to sposób na specjalistyczne dostawy w bardzo określonych warunkach. Nie spodziewamy się szerokiego korzystania z tej formy, jednak widzimy obszary gdzie może ona funkcjonować - podkreśla dyrektor zarządzający PizzaPortal.pl.
Polska firma jest kolejną podejmującą próby wykorzystania dronów do zadań logistycznych. Swój program związany z bezzałogowymi pojazdami latającymi realizuje Amazon, w ostatnim czasie własne testy dronów związane z dostarczaniem przesyłek prowadzi też szwajcarska poczta oraz szwedzki narodowy operator pocztowy Posti Group.
Źródło: WitualneMedia.plW ramach pierwszego testu prowadzonego przez PizzaPortal.pl dron z ładunkiem kanapek o masie dwóch kilogramów wystartował w okolicach mostu średnicowego w Warszawie i wylądował na nadwiślańskiej plaży przy moście Poniatowskiego.
PizzaPortal.pl w komunikacie podkreśla, że była to pierwsza w Polsce próba zastosowania dronów w dostawach zamówień dokonywanych online w restauracjach. Lech Kaniuk, dyrektor zarządzający PizzaPortal.pl przyznaje, że do wypróbowania tego rodzaju transportu skłoniły firmę kwestie związane z szybkością obsługi klientów.
Choć przeprowadzony test okazał się udany, to Kaniuk zastrzega, że firma nie planuje w najbliższym czasie zastąpienia tradycyjnych form dostaw przez transport realizowany za pomocą bezzałogowców. - Oczywiście drony to sposób na specjalistyczne dostawy w bardzo określonych warunkach. Nie spodziewamy się szerokiego korzystania z tej formy, jednak widzimy obszary gdzie może ona funkcjonować - podkreśla dyrektor zarządzający PizzaPortal.pl.
Polska firma jest kolejną podejmującą próby wykorzystania dronów do zadań logistycznych. Swój program związany z bezzałogowymi pojazdami latającymi realizuje Amazon, w ostatnim czasie własne testy dronów związane z dostarczaniem przesyłek prowadzi też szwajcarska poczta oraz szwedzki narodowy operator pocztowy Posti Group.
Jak zwykle jest niesamowicie dobrana muzyka
Ale kiedy przeczytałam sam nagłówek zaszalała moja wyobraźnia. Mieszkam na osiedlu, gdzie jest dużo studentów i niemal od raz wyobraziłam sobie ciągłe buczenie takich dron, krążących od balkonu do balkonu. I tych studentów, których dzisiaj nie stać na pizzę, zasadzających się na przelatujące drony. Postapokaliptyczne wizje przyszłości albo zasadzki na karawany kupieckie i te klimaty.