Zatem jedziemy
.
Najpierw trochę wstępu teoretycznego. Musisz zdawać sobie sprawę, że za 2.5k zł nie złożysz demona szybkości. Mogę ci powiedzieć, że złożysz maszynkę, która przez najbliższy rok będzie bez większych problemów łykać większość nowych produkcji (nie mówię tutaj co prawda o takich potworach jak crysis i nastepcy. Tutaj możesz się spodziewać jedynie srednich efektów ale to i tak będzie dużo.). Po roku Komputer zacznie się starzeć ale przez okres jeszcze 12 miesięcy nie będziesz miał na co narzekać. Ale pod koniec znowu będzie wskazane wyłożenie pieniędzy na masyznkę chociażby po to, żeby przedłużyć jej żywotność o kolejny rok. Brutalna prawda.
Teraz przejdźmy do szczegółów. Zasadniczą kwestią jest: AMD czy Intel. Z takim budżetem możesz albo wybrać coś ze średniej półki Intela lub z górnej półki AMD. I teraz powinienem napisać coś mądrego w celu porównania tych 2 możliwości. Niestety nie mogę ponieważ nigdzie nie można znaleźć odpowiednich testów ani porównań. Niestety. Przypuszczam, że takie porównanie: średniak Intela z orłem AMD zakończy się zapewne remisem. Zatem wybór należy głównie do twoich upodobań. Oczywiście należy pamiętać, że płyta główna pod Intela jest trochę droższa oraz, że ten procesor wspiera szybsze (i droższe) pamięci. Ale dośc tych dywagacji. Przejdźmy do szczegółów.
Aha, jeszcze jedno. Do obu zestawów dorzucam kartę dzwiękową. Jestem przeciwnikiem całego tego integrowania wszystkiego na pł. gł. oraz zdaje sobie sprawę, że osobny układ pozwala również nie obciążać tak innych komonentów. Dodatkowo do obu zestawów dodaje zestaw 5.1 glośników. Wychodze, z założenia, ze takowych nie posiadasz. Musisz mi uwierzyć, ze przejście ze zwykłych kolumienek albo słuchawek na 5.1 jest warte wydania pewnych funduszy. Początkowo może ci się to wydawać niezauważalne ale szybko nie będziesz mógł żyć bez dzwięku przestrzennego. Ceny głośników nie sa jakieś straszne, a efekt jest zadowolający. (o ile nie jesteś audiofilem
). No oczywście musisz tez miec jak rozstawić te głośniki ale dla chcącego nic trudnego jak ja powtarzam
.
Zestaw I (AMD)
MOBO:
KLIK1 lub
KLIK2 lub
KLIK3
Proc: ATHLON64X2
KLIK
Grafa: Radeon 4870
KLIK
Pamiątki: 2x2gb GeIL Ultra
KLIK
HDD: Barracuda 640GB
KLIK
Karta Muzyczna: SB X-FI
KLIK
Głośniki: Creative 5.1
KLIK
Zasilacz: Tagan 500W
KLIK
Cena zestawu to w zależności od tego, którą płytę wybierzesz wynosi od 2548 do 2667złotych.
A teraz komentarz.
MOBO: Wybrałem 3 modele, które:
-posiadają możliwość umieszczenia 2 karty graficznej (być może w przyszłości będziesz chciał dołożyć drugą)
- obsługują pamięci powyzej 800mhz (jak będziesz zmieniał procek za 2 lata to może wtedy będziesz mógł z tego skorzystać)
- posiadają funkcję RAIDa (gigabyte co prawda jej nie ma ale przypuszczam, że może to byc bląd w opisie) - co to jest to poczytaj sobie na wiki. W każdym razie jak dyski stanieją za rok to będziesz mógł dorzucić kolejny do pudła i albo mieć system zabezpieczania danych albo 2x tyle miejsca z pięknymi transferami
- posiadają gniazdo AM2+ (poza Gigabytem) - nalezy patrzeć przysłościowo pod procesory Phenom.
Proc: jeden z najmocnieszych modeli 64x2 na rynku i siłą rzeczy najbardziej przystępny cenowo. Niby możesz szukać jeszcze czegoś mocniejszego (6400) ale cena będzie wtedy nieproporcjonalna do mocy
Grafa: Jedna z najmocniejszych i najbardziej opłacalnych graf na rynku. Mowa tu oczywiście o układziepojedynczym. Dlaczego jest taka bajerancka mozesz poczytać sobie tutaj:
http://www.egielda.com.pl/?str=art&id=4400
Pamięci: Najlepsze co możesz wsadzić z takim prockiem.
HDD: Wybralem model o najlepszym wspolczynniku wielkość/cena. Mniej niż 44gr za 1gb.
Karta muzyczna: Dosyć standardowy model creative, moim zdaniem idealny dla gracza.
Głośniki: Ekonomiczne i dobrego producenta. Od lat używam ich poprzedników i nie narzekam.
Zasilacz: Mały potworek by zasilić to wszystko bez problemu.
Zestaw II (Pentium)
MOBO: Gigabyte
KLIK
Proc: Core2Duo E8200
KLIK
Pamięć: 2x2gb 800mhz
Klik
Grafa: Radeon 4870
KLIK
HDD: Barracuda 500GB
KLIK
Karta muzyczna: Oczko niżej niż w zestawie powyżej
Klik
Głośniki: Creative 5.1
KLIK
Zasilacz: Tagan 500W
KLIK
Cena zestawu: 2638
Uwaga. Możesz zrezygnować z głośników i kasę dorzucić sobie do szybszych pamięci:
KLIK
Komentarz:
MOBO: Przyznam się, że wybierałem ją trochę w ciemno. Kierowałem się tym, by głównie dawała możliwośc obsługi szybkich pamięci. Niestety wiekszośc z takich płyt to już dosyć drogie modele. Ta jest tania ale za to nie obsługuje podwójnych kart i ponownie nie ma słowa o RAIDzie.
Grafa: Patrz wyżej.
Pamięci: W sumie tak jak wyżej. Masz możliwość wybrania prędkości kosztem głosników
.
Proc: Coś ze sredniej pólki cenowej Intela.
Dysk: Mniej pojemny niż w górnym zestawie ale to kwestia cięcia kosztów.
Reszta w sumie bez zmian.
Podsumowanie. Oba zestawy będą na pewno miały spory potencjał w grach. Potężna karta oraz mocne processory cię nie zawiodą. Pierwszy zestaw prawdopobnie będzie ustępował mocą ale oferuje ci wiekszy dysk i lepszą kartę muzyczną oraz bardziej przyszłościowe płyty glówne niż ten drugi.
Ale wybór i tak nalezy do ciebie.
Aha, i jeszce jedno. Komputronik jest sklepem dosyć drogim. Polecam porównywarki cen takie jak ceneo.pl lub skapiec.pl. Można na nich znaleźć te same komponenty duużo tańsze. A jeśli nie chce składać kompa w różnych sklepach to zajrzyj do sklepu apollo.pl. Kupowałem już u nich trochę gratów i nigdy się nie zawiodłem. Tańsi od koputronika i bardzo solidni.
Trochę się spóźniłem (południe minęło) ale mnie brat zagadał przez telefon.