Użytkownik Strażnik dnia wto, 17 lip 2007 - 20:30 napisał
A mnie zebrało się na wymioty. Naprawdę. Czemu?
Czy kontynuacja G4 będzie? Nie mam wątpliwości, że tak, w końcu nie zabija się kur znoszących złote jaja. Ale coś wam powiem. Tworzenie n^2 kontynuacji męczy fanów i ma na celu głębsze zasięgnięcie do kich portfeli. W większości znanych mi przypadków kontynuacje są znacznie gorsze od pierwowzoru. Przykłady? Neverwinter Nights 2, Saga Heroes po III części. Gothic 2 też był w pewnym stopniu gorszy od jedynki. Są też wyjątki (BG2, IWD2) ale potwierdzają one regułę.
Osobiście wolę gry "jednoczęściowe", ale wydane porządnie. Dopracowane, ciekawe fabularnie, bez błędów wyskakujących na każdym kroku. Takie gry, które będą sprzedawać się przez długie lata bez potrzeby ciągłego ich przedłużania o kolejne części. W granicach mojej tolerancji są dodatki do danej gry, oczywiście byle sensowne i dopracowane.
Tyle na ten temat ode mnie. Have fun
[post="75295"]<{POST_SNAPBACK}>[/post]
Zgadzam się z tym, że
zazwyczaj kontynuacje to kaszany jakich mało...
Jednak, nadal mam nadzieję, że twórcy następnej częsci mile nas zaskoczą. Wezmą pod uwagę błędy JW i dopracują grę jak najmocniej. Chciałbym też aby wzięli bardzo do serca rady i propozycją graczy - fanów.
Nie wiem czy pamiętacie, jak to było włśnie z wspomnianą przez Strażnika grą Heroes.
Kultowi Herosi - najlepsza część III była wręcz uwielbiana. To co twórcy gry zrobili z IV zakrawało na profanację... Dlatego wydanie nastęnej części dobrze przemyśleli. I udało im się, nieprawdaż?
Jak dla mnie zadanie dobrze wykonali, ostatnia część jest równie grywalna co stara poczciwa Trójka.
I mam nadzieję, że tak będzie z Sagą Gothic.
Mam nadzieję, że Gothic III będzie dla twórców gry tym czym był Heroes IV
Życzę tego twórcom gry
Taramelion