Użytkownik "Cholek" napisał
Właśnie zaczynam gre w NwN i prsze o pomoc nie wiem jak sie gra przez neta czy jest jeskiś globalny serwer czy sa pod serwery czy jak sie ma postać na jednym serwerze czy można grac na innym ?? czy jest coś takiego jak w diablo close battle net ?? Prosze powieedzcie mi wszystko co wiecie na temat gry przez interenet z góry dziękuje i pozdrawiam
Jest kilka set serverów nwn, dostęp do nich uzyskasz po wybraniu multiplayer i zalogowaniu się następnie wybierasz dołącz do gry w internecie.
Niestety z grą na serverach nie jest tak prosto i chop siup. Prawie każdy server wymaga CEP2.0 (Community Expansion Pack) jest to kilka dodatkowych haków do gry dodających różne przedmioty, elementy krajobrazu czy efekty wizualne. Wiele z serverów poza Cepem wymaga także swoich (stworzonych przez nich) hakpacków o których informują na swoich stronach internetowych.
Kolejna sprawa to wymagania stawiane przez "właścicieli" serverów, na stronach znajduje się prawie zawsze dział regulamin, który należy przeczytać i się zastosować. Często zakazane jest rozmawianie na tematy życia codziennego, tzn. możesz rozmawiać sobie o wszystkim czym zajmuje się twoja postać w grze (np. jest kowalem itp) a nie możesz wspominać o tym w co wczoraj grałeś na komputerze.
Można jeszcze wymieniać dużo zalet i wad gry przez internet, ale każdy musi spróbować, tak więc do roboty.
Na początku poszukaj list serverów pl i trochę poczytaj o nich.
Jak nie możesz znaleźć to poszukaj Consulare Draconis, Embaros, Mgły nad Isei, Krainy Aldoranu, Eneria RPG, The Neverending Story. (nie wiem czy wszystkie działają, kiedyś działały)