Jest mod BGT (Baldur's Gate Trilogy), który łączy jedynkę i dwójkę w jedną całość połączoną fajną cut-scenką (gra jest wówczas na silniku dwójki, więc od początku można wybierać podklasy itp.). Do tego jest, o ile pamiętam, jakiś Tweak Pack, dzięki któremu część NPC (np. Kagain, Shar-Teel, chyba też Xan i Branwen i parę innych postaci) można ponownie przyłączyć w Athkatli, o ile mieliśmy je w drużynie na końcu "części jedynkowej". Oczywiście nie można ponownie przyłączyć tych, które są w niezmodowanej dwójce nieprzyłączalne - m.in. Quayle'a, Garricka, Corana, Safany; albo tych które zginęły - Khalida, Dynaheir. Choć na niektóre z nich są też zapewne inne mody.
Przy okazji - nie wiem, jak bardzo jesteś obyty z oboma BG oraz modami, ale może spodobałaby Ci się megamodyfikacja
World of Baldur's Gate autorstwa Dradiela, jednego z bywalców CoB - łączy ona w całość obie części BG oraz IwD1 + całkiem sporo modów.
Co prawda nie powiem nic z własnego doświadczenia, bo zabieram się do WoBG jak sójka za morze (czyli od dawna chcę, ale nie zebrałem się, by zrobić porządek na dysku - megainstalka wymaga w sumie przynajmniej kilkanaście giga wolnego miejsca), ale czytałem wiele pozytywnych opinii tych, co grali. Pamiętaj jednak, że sporo tam nie tylko modów dodających zadania, lokacje, przedmioty, postacie, ale też trochę zmieniających zasady (np. działania niektórych czarów itp., skrypty walki niektórych postaci), więc może to wszystko to jednak dla Ciebie za dużo dodatków/zmian na raz - nie wszystkim to odpowiada. Wówczas zaczęcie od BGT + może parę innych modów byłoby odpowiednie.