Cytat
Hmm... No, to mam się na kim wyżyć =] (joke, ofkors)
Nie ładnie... Nie ładnie
.
Cytat
Nie wiem, po co uzywasz tych wielokropków. Użyłbym tam najwyżej przecinków, choć może taki był twój zamysł - jeśli tak, wyjaśnij, o co chodzi.
Hmmm... Wydaję mi się, że wiesz chyba do czego służa wielokropki. Na wszelki wypadek wyjaśnię- opóźnienie czytania i wymuszenie na czytelniku zatrzymania się, w danym momencie... To było moim celem. Jeśli przeczytasz wiersz drugi raz, to prawdopodobnie będziesz wiedział, co chciałem osiągnąć.
Cytat
Rymy - tutaj bardzo subiektywny punkt widzenia, bo ja rymów po prostu nie lubię w wierszach. Zamazują przesłanie, gdy autor stara się zmienić treść na siłe, dopasowywując ją do układu.
Malujemy na biało, co?
Cóż... Są gusta i guściki. A rymy nie zawsze coś zamazują. Ja raczej powiedziałbym, że utrudniają dostrzeżenie przesłania, na swoją korzyść... Osoba oceniająca musi się bardzie napracować, aby odkryć sens utworu. Na tym mi zależało najbardziej... Przerost formy, nad treścią... Coś w tym stylu. Jestem ciekaw, czy wiesz jakiego radzaju rymów użyłem? Dosyć znane i charakterystyczne.
Cytat
Sens. Tutaj dopatrzyłem się tak jakby dwóch - ten płytki mówi o katedrze, jako symbolu bytowania Boga na ziemi, a ten ukryty... Cóż, może dziwnie, ale podpada mi pod Sąd Ostateczny (wieczna młodość, wielka wiedza, uczucie spełnienia, miłość...).
No cóż... Nie do końca Ci wyszła ta interpretacja. Doceniam jednak, że miałeś odwagę na przedstawienie własnej koncepcji. Dla porównania zamieszczę część oceny, którą otrzymałem od swojego znajomego:
"Tematem wiersza jest opis szmaragdowej góry. Podmiot liryczny opisuje górę, jak wspaniałe, niepowtarzalne zjawisko. Jendak cały opis jest metaforą. Podmiot liryczny opisuje swoje marzenie, które udało mu się osiągnąć. Opisuje również korzyści, jakie daje mu osiągnięcie celu. Podmiot nakłania czytelników do próby osiągnięcia swoich celów i marzeń. Osoba mówiąca nakłąnia również do oderwania się od rzeczywistości i do puszczenia wodzy fantazji."