Producent wykonawczy, Casey Hudson ogłosił na Twitterze, że rozpoczęto projektowanie czwartej części "Mass Effect". Ale to nie wszystko.
Jednocześnie zapytał graczy, o to, co chcieliby zobaczyć w kolejnej części gwiezdnej sagi. Wśród komentarzy można znaleźć pomysły, dotyczące możliwości grania każdą rasą, złożonych postaci, większego wpływu na rozmowy czy angażującej fabuły. Od siebie dodam, że ja najbardziej pragnąłbym, aby nie było przy podejmowaniu decyzji w grze, opcji najbardziej dogodnych i dobrych, które odblokowywałyby się po zdobyciu odpowiedniej ilości punktów renegata bądź idealisty. Tak było w "Mass Effect 3" i ja bardzo nad tym ubolewałem, gdyż niszczyło to moją radość z podejmowania trudnych wyborów. Byłbym też za tym, aby bohaterem była... postać stworzona przez twórców, która posiadałaby własny charakter jak np. Geralt z "Wiedźmina". Nie można byłoby wtedy własnoręcznie dopasowywać wyglądu, ale ciekawy i sympatyczny bohater to moim zdaniem miłe urozmaicenie od nudnego Sheparda. A wy, co chcielibyście zobaczyć w "Mass Effect 4"?