Szukasz tytułu kooperacyjnego? Na godzinkę czy jednak na znacznie dłuższy okres czasu? Dla ilu graczy? Przeszkadza Ci duża losowość, a może jednak lubisz zawiłą mechanikę?
Tak luźno mogę polecić np.:
-
"Small World" - fajna, w miarę szybka gierka, szybko się ją tłumaczy, osadzona w przyjemnym klimacie, świetnie wykonana. Gracze prowadzą dane nację i walczą o terytorium na planszy;
-
"Kamień Gromu" - karcianka, również ładna wykonana. Gracze za pomocą kart tworzą własny dek bohaterów, pomocników, czarów, uzbrojenia by w odpowiednim momencie i czasie wkroczyć do podziemi i rozprawić się z czyhającymi w ciemnościach potworami. Gra ma o tyle dodatkowy plus, że za każdym razem wybiera się pewną ilość losowo wybranych kart do wioski, co sprawia, że każda rozgrywka jest zwyczajnie inna, podobny plus ma inna gra
"Dominion";
- średnio już nowa, ale cały czas mocno grywalna może być "Gra o tron" - tytuł bardziej zaawansowany niż pozostałe, zaspokoi bardziej wymagających graczy;
-
"Chaos in the old world" - do dziś nie rozumiem jeszcze wszystkich zasad tej gry, ale gra wciąga, tym bardziej, że jest tam bóg rzeźnik pragnący krwi - a ja uwielbiam krwiste tytuły..
,
- i coś kooperacyjnego na koniec
"Shadows over Camelot" - stara gra, ale jedyna w tych klimatach i kooperacyjna, która przyszła mi do głowy.