Zgadza się system oferuje wiele i w zasadzie nie ogranicza. Niestety mechanikę musiałem przerobić(po długich sesjach ze znajomymi), gdyż ma ona jedną wadę. W raz z rozwojem postaci osiąga się gorsze rezultaty w działaniach choć więcej działań wychodzi. Na mojej przerobionej jednak jest gra miodna:)
Ogólnie jakby się znaleźli gracze to mógłbym przeprowadzić sesję na forum o ile nikt nie miałby nic przeciwko... Może w końcu znajdę więcej czasu.
[Dodano po 3 miesiącach]
Jako, że naprawdę mi się nie chce robić tego co muszę... to rozwinę nieco wątek.
Rody szlacheckie. Tych jest tu naprawdę sporo ale istnieje pięć głównych tzw. królewskich.
- Hawkwood
Jest to dumny ród i właśnie z niego wywodzi się obecny cesarz Znanych Światów Alexius. Stereotypowy szlachcic z tego rodu jest paladynem i obrońcą cesarstwa. Rycerze są waleczni, lojalni, zapalczywi i oddani rodowi. Niemal wszyscy wspierają cesarza i są mu oddani. Właśnie z tego rodu wywodzi się najwięcej rycerzy poszukujących którzy zwalczają zło na wszystkich światach.
- Hazat
Ten ród przypomina szlachtę hiszpańską. Każdy szlachcic przechodzi przeszkolenie wojskowe i uczy się na oficera. Uznają, że w armii człowiek doznaje największych zaszczytów. Są jednak mściwi i mają kompleks na punkcie swojego szlachectwa. Pewnie dlatego, że do władzy doszli po wymordowaniu wszystkich seniorów z innego rodu. Nieustraszeni na polu walki i jako jedyni podczas pojedynków szlacheckich nie stosują konwenansów, czyli tarcz energetycznych i rapierów... każdy bierze to co lubi.
- al-Malik
Ród technokratów i wykształciuchów. Są najbardziej związani z gildiami i nie gardzą żadną technologią, która często przewyższa inne rody. Wykształcili "kwiecistą mowę" która jest zrozumiana jedynie przez członków tego rodu. Wysoce cenią sobie technologię ale też i wiedzę obcych. Korzystają z pomocy wszystkich by coś na tym zyskać więc nie jest widoczny u nich ostracyzm wobec innych ras. Jeśli miałbym ich porównywać to do szlachty arabskiej, która była lepiej wykształcona niż europejska.
-Li-Halan
Obrońcy wiary! Ten ród wierzy we wszechstwórcę bardziej niż wszystkie odłamy kościoła w znanych światach. Pewnie dlatego iż kiedyś wielokrotnie posądzany był o herezję. A wszyscy wielcy heretycy wywodzą się właśnie z niego. Traktuje też w miarę dobrze swoich poddanych, a w ich lennach ucisk jest niewielki. Ściśle współpracują z kościołem
-Decados
Wielki przegrany w wojnie o koronę. Przegrali wojnę na rzecz Hawkwood ale powoli się z tego otrząsają. Jest to ród pełen intrygantów i szpiegów. Spryt jest najważniejszą cechą szlachciców wywodzących się z tego rodu. Często oddają się też różnym dewiacją i innym formą hedonizmu. Potrafią się dogadać z każdym i wynegocjować wszystko i właśnie próbują wepchnąć jedną ze swoich księżniczek do łoża cesarza. Zapewne im się to uda.
Tyle o szlachcie na dziś