dzieki
Half Life - Odpowiedź
Podgląd ostatnich postów
Witkul, szacunek dla Ciebie za cierpliwość i dokładność z jaką wytłumaczyłeś maniakowi, dlaczego HL nie jest eRPeGiem ![](/view/images/emoticons/default/biggrin.gif)
![](/view/images/emoticons/default/biggrin.gif)
W żadnej mierze nie można. Jeśli zdefiniujemy RPG tak, jak trzeba, czyli przez wspomniany wyżej role play, to nie znajdziesz tam ułamka RPG (jak z resztą w mniej więcej 3/4, lekką ręką licząc, wszystkich cRPG, które kiedykolwiek powstały i powstaną). Jeśli zdefiniujemy przez ignotum, czyli czysto mechaniczne elementy pierwszych cRPGów, które później przekopiowano gdzie indziej i na ich podstawie orzekano, że coś jest erpegiem lub ma chociaż jego "elementy", to... również nie. Ze strzelanin już prędzej "Modern Warfare", bo tam masz cały system statystyk i rozwoju, jakiegoś expa itd. Jeszcze bardziej w tym kierunku zaliczymy do erpegów Fifę w ostatnich odsłonach, a także jeszcze z pół tony jeszcze bardziej absurdalnych przykładów, które metodą Gorgiasza niektórzy chętnie uznają za role playing game. Niemniej HL, mimo całej wspaniałości i cudowności, nijak się ma do tego gatunku, to FPS w najczystszej postaci ![](/view/images/emoticons/default/biggrin.gif)
RPG, czyli Role Playing Game?
Myslę, że nie ma tutaj mowy o odgrywaniu jakiejkolwiek roli przy tak liniowych grach jak FPS (moze nie wszystkie, eg. Deus Ex).
No chyba, ze zabijanie tylko lomem czy cos takiego, zaliczy sie jako odgrywanie brutala![](/view/images/emoticons/default/biggrin.gif)
Myslę, że nie ma tutaj mowy o odgrywaniu jakiejkolwiek roli przy tak liniowych grach jak FPS (moze nie wszystkie, eg. Deus Ex).
No chyba, ze zabijanie tylko lomem czy cos takiego, zaliczy sie jako odgrywanie brutala
Chciałbym zapytać o jedną rzecz a mianowicie czy takiego Half Life'a można zaliczyć do RPG ?
No niby to taki FPS jest ale ciężko wyczaić jaki to gatunek.
Moje pytanie może być głupie dla niektórych ale odważyłem się i napisałem.
No niby to taki FPS jest ale ciężko wyczaić jaki to gatunek.
Moje pytanie może być głupie dla niektórych ale odważyłem się i napisałem.
Gra-kult. Zabieram się za kupno HL wraz z dodatkami, bo w te nie grałem i wiem ile tracę. Kiedy przypomnę sobie te klimat i otoczkę fabularną...no i bronie, to kły się wydłużają ;] Wiem, że w dzisiejszych czasach powalającej grafiki i miażdżącego dźwięku, kindery nie będą nawet wiedzieć co to jest, a jak zobaczą to się przerażą, ale ja i tak zostanę przy HL 1. Dwójka cud-miód-ale na pewno nie orzeszki.
"Do not use elevators *klick, aaaaa!!!* O shit, they weren't kidding!" ![](/view/images/emoticons/default/wink.gif)
![](/view/images/emoticons/default/wink.gif)
LAZEEER Caution LAZEEER Caution LAZEEER Caution ![](/view/images/emoticons/default/wink.gif)
Refleksy favar... refleksy. ![](/view/images/emoticons/default/wink.gif)
Those sneaky architect bastards ![](/view/images/emoticons/default/wink.gif)
Don't mind suspicious alien
this dead body
and blood corridor
Don't mind suspicious alien
this dead body
and blood corridor
Filmiki zarąbiste :DDD A w hl grałem czas jakiś, ale nie doszedłem do końca.
Edit: Swoją drogą gościu gra w wersję z jakimś fajnym modem, bo dodaje on refleksje na metalicznych powierzchniach.
Edit: Swoją drogą gościu gra w wersję z jakimś fajnym modem, bo dodaje on refleksje na metalicznych powierzchniach.
Jakoś nie zauważyłem tematu o tej grze, a z pewnością wiele osób w nią i grało. Może napiszecie, co o niej myślicie?
Założyłem ten temat zwłaszcza dlatego, że znajomy przesłał mi genialne filmiki o Freemanie i jego myślach
Obejrzyjcie sobie, niektóre teksty powalają.
Freeman's Mind ep1
Freeman's Mind ep2
Freeman's Mind ep3
Freeman's Mind ep4
Założyłem ten temat zwłaszcza dlatego, że znajomy przesłał mi genialne filmiki o Freemanie i jego myślach
Freeman's Mind ep1
Freeman's Mind ep2
Freeman's Mind ep3
Freeman's Mind ep4